Οι επενδυτές επέστρεψαν

Σε θετικό έδαφος ΗΠΑ και Ευρώπη
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2002 00:01

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ έδειξε η Wall Street στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς μερίδα επενδυτών αποφάσισε να επανατοποθετηθεί στην αγορά, αντιδρώντας θετικά στα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Μοναδική παραφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατέγραφε απώλειες μετά τη δυσμενή πρόβλεψη που έκανε η Sun Microsystems για τις πωλήσεις και την κερδοφορία του έτους. Θετικό αντίκτυπο είχε στην αγορά η είδηση πως οι διαχειριστές ταμείων διέκοψαν την «έξοδό τους» από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο, ένδειξη πως ξαναβρίσκουν κάπως τη χαμένη εμπιστοσύνη τους προς τα αμερικανικά ενεργητικά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε θετική περιοχή, καθοδηγούμενα από τη σταθερότητα που έδειξε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία και από τα κέρδη της μετοχής της Nestle.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1% και 1,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει απώλειες 4% σε εβδομαδιαία βάση, αντανακλώντας την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Η Nestle τέθηκε επικεφαλής της ανόδου, με κέρδη 4,7%, έπειτα από δημοσιεύματα εφημερίδων που θέλουν τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου να μην προβαίνει στην πρόταση εξαγοράς της Hershey Foods αντί του ποσού των 12 δισ. δολαρίων, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δημιούργησαν συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στους Ευρωπαίους επενδυτές που βλέπουν ότι υπάρχουν ελπίδες ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Υπό πίεση παρέμειναν οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών, ενώ οι μετοχές μέσων ενημέρωσης πήραν ανάσα.

Ανάμεσα στους κερδισμένους ήταν και η γερμανική βιομηχανία χημικών BASF εν μέσω φημών πως η μετοχή θα ενταχθεί στον πανευρωπαϊκό δείκτη των 50 επιλεγμένων μετοχών. Υποψήφιες για ένταξη στο δείκτη, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Dresdner Kleinwort Wasserstein, είναι επίσης η βρετανική Tesco, η ολλανδική Fortis και η βρετανική τράπεζα HBOS.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα