Εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ζητεί το ΔΝΤ

Κομισιόν: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η δόση
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 17:30
UPD:23:20

Εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν χορηγούμε ποτέ δάνεια εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κενό (χρηματοδότησης). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Όπως εξήγησε, οι εγγυήσεις που ζητούνται «αφορούν τόσο στον τομέα της πολιτικής όσο και στη διαθέσιμη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εκταμιεύσει την επόμενη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, το βάρος της κάλυψης ολόκληρης της δόσης θα πέσει στους Ευρωπαίους εταίρους.

«Εάν οι Ευρωπαίοι φτάσουν στο σημείο να παραδεχθούν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από το ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν θα προχωρήσει, το ΔΝΤ θα αναμένει από τους Ευρωπαίους να καλύψουν το δικό τους μερίδιο στη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν να συμβεί καθώς κάποια κοινοβούλια, όπως στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία και άλλα, δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε δυο ημέρες πριν ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για την αποδέσμευση της δόσης του Ιουνίου τη δέσμευση των εταίρων για νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την επόμενη δόση της Ελλάδας αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για τη δήλωση της Μ. Δαμανάκη και την Ελλάδα

Η Κομισιόν για τη δήλωση της Μ. Δαμανάκη και την Ελλάδα

«Η αξιολόγηση συνεχίζεται, εξετάζουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για να αντληθούν 50 δισ. ευρώ και τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

«Δεκαετής ορίζοντας για το πρόγραμμα προσαρμογής»

«Μετά από δέκα χρόνια επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα είναι δυνατό να ξεκαθαριστεί εάν θα έχουν αποδώσει οι δημοσιονομικές και λοιπές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί «μαγική συνταγή».

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στο Reuters, το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάδας δεν έχει εκτροχιαστεί αλλά θα πρέπει να περάσει μια δεκαετία προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητά του.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εξυγίανση της Ελλάδας ως μια εξυγίανση δεκαετούς ορίζοντα», τόνισε. «Θα με εξέπληττε εάν είχαμε νωρίτερα εικόνα για την πορεία του».

Ρόμπεϊ: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διεμύνησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O X. Bαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

O X. Bαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σύνοδο του G8 δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέα χρηματοδότηση της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο», ανέφερε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόβιλ της Γαλλίας, όπου συνεδριάζουν οι G8.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, θα υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» και προειδοποίσε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Δεν έχουμε εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

«Δεν έχουμε εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

«Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για τη στήριξη της Ελλάδας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα» της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, «χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ενδεικτικά αναφέρει τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια καθώς και στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους» ανέφερε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers». «Επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πάντως έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.

«Έχουμε πάντοτε σεβασθεί την ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, δήλωσε στη συνέντευξή του στη Handelsblatt.

Κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους λέει από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.

«Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», τονίζει η Λαγκάρντ, μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN. Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ακόμη ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την έντονη σεναριολογία περί «haircut», υποστηρίζει ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, «επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα». Πάντως, η Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», αλλά παρόλα αυτά (οι Έλληνες) «πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα».

«Θα πρέπει να προχωρήσουν αυστηρότερα και πιο ενεργά, γιατί τώρα το κυριότερο είναι "δράση, δράση, δράση"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Bloomberg: Υπάρχει «ευελιξία» στην ΕΚΤ για μια αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά του το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, απ' ό,τι αφήνουν να εννοηθεί, για την αντιμετώπιση μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αν και η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το Bloomberg παρατηρεί ότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup και της Deutsche Bank, η ρητορική της κεντρικής τράπεζας πιθανόν να έχει ως στόχο να πιέσει την Ελλάδα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», εκτιμά οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια επιλογή που πιθανόν να δεχθεί η ΕΚΤ είναι η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», την οποία είχε προτείνει ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν. Στόχος της ιδέας αυτής είναι να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λήξουν τα υφιστάμενα.

«Δεδομένων όλων των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι, αυτή είναι πιθανότατα η μόνη την οποία θα μπορούσε να ανεχθεί η ΕΚΤ», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Citi.

Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» εφαρμόστηκε κατά τις διασώσεις της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Σερβίας το 2009.

Επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης ζητεί η G8

Μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της φορολογικής μεταρρύθμισης ζητούν από την Ελλάδα οι ηγέτες της G8, όπως δήλωσε, εκ μέρους τους, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Τετσούρο Φουκουγιάμα.

Από το Ντοβίλ της Γαλλίας όπου συνεδριάζει η G8, o κ. Φουκουγιάμα σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας χρειάζεται να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για το εξωτερικό χρέος της.

Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν τέλος ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα