Ελγέκα: Ζημίες, αύξηση τζίρου στο τρίμηνο

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 10:25

Ζημιογόνο ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2011 για τον όμιλο Ελγέκα, ωστόσο ο τζίρος του σημείωσε αύξηση σε σχέση με πέρυσι χάρη στην ενσωμάτωση στον όμιλο των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών «ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε.» και «DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.».

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 88,2 εκατ. ευρώ, έναντι 77,6 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 13,6%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2010 εμφανίζοντας πτώση 20,0%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 0,1 εκατ. έναντι 1,4 εκατ. ευρώ στη συγκρίσιμη περίοδο.

Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 0,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 από κέρδη 0,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με την Ελγέκα, τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου επηρεάστηκαν σημαντικά από: α) τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και β) τη χρονική υστέρηση της πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αμφότεροι οι εν λόγω παράγοντες επηρέασαν αρνητικά τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τη λειτουργική κερδοφορία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως των εταιρειών του ομίλου που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων καθώς και στην αποθήκευση και διακίνηση αυτών.

Στον αντίποδα, η ενσωμάτωση στον όμιλο των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών «ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε.» και «DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το β' εξάμηνο του 2010 και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στη συγκρίσιμη περσινή περίοδο, συνέβαλε σημαντικά στην τελική αύξηση του κύκλου εργασιών και στην αναστροφή της προαναφερόμενης αρνητικής επίπτωσης σε επίπεδο ομίλου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΓΕΚ



Σχολιασμένα