Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις σε τηλεπικοινωνίες και υψηλή τεχνολογία
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2002 10:42
UPD:10:45

ΠΤΩΣΗ σημειώνουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια θα παραμείνουν σήμερα κλειστά λόγω της αργίας της Ημέρας Εργασίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.199,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.325,26 μονάδες μειωμένος κατά 1,22% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.649,56 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,71%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,18%, στις 2.677,53 μονάδες.

Οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται προς το παρόν στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Η μετοχική τιμή της Vodafone υποχωρεί κατά 0,97%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", βρετανική εταιρεία προτίθεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας SFR, η οποία ελέγχεται από τη Vivendi Universal. Η Vodafone κατέχει σήμερα το 32% της SFR. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Vivendi δεν φαίνεται πρόθυμη να προβεί σε πώληση της SFR.

Απώλειες (1,27%) καταγράφει και η μετοχή της γερμανικής Siemens. Ο Ραλφ Χέκμαν, εκπρόσωπος εργαζομένων της Siemens, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο γερμανικός όμιλος θα ανακαλέσει τουλάχιστον 8.000 από τις περικοπές εργατικού δυναμικού που σχεδιάζει. Ο κ. Χέκμαν, διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί με τους διευθυντές τμημάτων στις 5 Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις -μεταξύ των οποίων η μερική απασχόληση- με στόχο τη μείωση του ποσοστού απολύσεων που σχεδιάζει ο όμιλος.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia παρά τη σημαντική συμφωνία που υπέγραψε προσφάτως με τη Samsung Εlectronics http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/02/241099.htm .

Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της France Telecom, η οποία ενισχύεται κατά 1,88% παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας και την κυβέρνηση της χώρας, το βασικό μέτοχο της France Telecom, σχετικά με τη MobilCom ΑG, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλική "Le Figaro", ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Μισέλ Μπον, τάσσεται υπέρ της πώλησης του μεριδίου που κατέχει η France Telecom στη MobilCom, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της γερμανικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η MobilCom ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 οι καθαρές ζημίες της εξαπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 172,8 εκατ. ευρώ (170 εκατ. δολάρια) και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση. Παράλληλα, η διαμάχη ανάμεσα στη France Telecom και στον Γκέρχαρντ Σμιτ -ιδρυτή, ιδιοκτήτη και πρώην επικεφαλής της MobilCom- παραμένει άλυτη.

Μικρές αυξομειώσεις σημειώνει η μετοχή της σουηδικής Ericsson, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο προσπαθειών για επάνοδό της στην κερδοφορία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/02/241098.htm .

Τις σημαντικότερες απώλειες (2,12%) από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας καταγράφει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies.

Μεγαλύτερη πτώση (6,87%) σημειώνει η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi Synthelabo παρά το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2002, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο φθάνοντας τα 828 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικές απώλειες (4,88%) καταγράφει, τέλος, η μετοχή της Zurich Financial. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", o τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισεκ. δολ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα