Süddeutsche Zeitung: «Εγκαταλείψτε τα δόγματα και σώστε την Ευρώπη»

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 13:20

Κριτική στη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα χρέους ασκούν με σημερινά τους δημοσιεύματα γερμανικές εφημερίδες. «Εγκαταλείψτε τα δόγματα και σώστε την Ευρώπη», «Πόκερ στη μοίρα της Ελλάδας» και «Είναι δυνατόν να διασωθούν οι Έλληνες;», είναι ορισμένοι τίτλοι σχολίων που φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος για την ελληνική κρίση και τα αδιέξοδα της ΕΕ.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, αλλά για να διεκπεραιωθεί με σχετική ηπιότητα, και να είναι διαχειρίσιμη, η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει κατεπειγόντως την ευθύνη, τονίζει σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, Μαρκ Μπάιζε, όποιος υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα με τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να διασωθεί, καθίσταται αναξιόπιστος.

Οι Έλληνες, προσθέτει, μπορεί να έχουν καλή θέληση, αλλά δεν είναι εφικτό να βγουν με τις δικές τους δυνάμεις από τη δίνη των χρεών και γι’ αυτό, όπως τονίζει, πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από μέρους των απαιτήσεών τους.

«Η ΕΚΤ απορρίπτει (την αναδιάρθρωση) χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις όποιες ζημίες και αυτό συνιστά σοβαρό λάθος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, που καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιδείξει ρεαλισμό.

«Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες το αρνούνται, ενδεχομένως με το βλέμμα στους ανοιχτούς λογαριασμούς του ισοζυγίου της ΕΚΤ, διακυβεύουν συνολικά το οικοδόμημα του ευρώ. Ο χρόνος πιέζει», καταλήγει το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

Στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αναφέρεται σχετική ανάλυση που φιλοξενεί η Berliner Zeitung με τον τίτλο «Ελληνικές…ευκαιρίες».

«Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες φλυαρούν για ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και διάσωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διάσωση των δικών τους προϋπολογισμών και την προστασία των τραπεζών και των κερδοσκόπων», παρατηρεί ο συντάκτης Κλάους Στέκ, ο οποίος τονίζει μάλιστα πως πολλοί θέλουν να αποκομίσουν οφέλη από την ελληνική κρίση.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα