Γ. Σταρκ: Χρειάζεται πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

ΥΠΟΙΚ: Αν χρειαστεί, θα κλείσουν ΔΕΚΟ
Σάββατο, 28 Μαΐου 2011 18:10
UPD:18:30

Νέες πιέσεις για ταχύτερες και πιο δραστικές πρωτοβουλίες στις αποκρατικοποιήσεις ασκούνται από την ΕΕ, αυτή τη φορά δια στόματος του Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος κρίνει ότι το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag ότι οι αποκρατικοποιήσεις οργανισμών στους οποίους το ελληνικό δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό, μπορούν, σύμφωνα με ειδικούς, να αποφέρουν έσοδα έως και 300 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να συγκεντρώσει στα ταμεία του δημοσίου 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Οπως σημειώνει ο κ. Σταρκ, «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το χρέος κατά 20%». Συμπληρώνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις και πως μέρος των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το χρέος.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απορρίπτει το ενδεχόμενο «αναδιάταξής» του με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε μόλις και μετά βίας το φορτίο αυτό, ενώ παράλληλα θα παρέλυε η οικονομική προσαρμογή.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν χρειαστεί, θα κλείσουν ΔΕΚΟ

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να μπουν «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ.

«Οι ΔΕΚΟ έχουν μπει σε προγράμματα εξυγίανσης, έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις των ελλειμμάτων τους και αυτό φαίνεται. Κάποιες θα πάνε για αποκρατικοποίηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε: «Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια ΔΕΚΟ, αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό».

«Την εξυγιαίνεις», συνέχισε, «αποκρατικοποιείς εκεί που δεν χρειάζεται να είναι το κράτος. Αλλά τις ΔΕΚΟ τις εξυγιαίνεις, για να δουλεύουν για τον πολίτη, για παράδειγμα των αστικών συγκοινωνιών, ούτε να τις κλείσεις μπορείς, ούτε θέλεις να ιδιωτικοποιήσεις όλες τις αστικές συγκοινωνίες».

Πάντως, ερωτηθείς έαν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Δεν μας ζητάνε κάποια συγκεκριμένη ΔΕΚΟ για κλείσιμο, έχουμε κάνει μια συμφωνία εξυγίανσης (για τον ΟΣΕ), την οποία παρακολουθούν πολύ στενά».

Οπως είπε, ζητάνε (σ.σ. οι δανειστές) ό,τι έχει πει ήδη και η κυβέρνηση, ότι δηλαδή «πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου, είτε επειδή δεν παράγουν αποτέλεσμα, είτε επειδή χάνουν λεφτά, είτε επειδή έχει περάσει ο σκοπός, για τον οποίο υπήρξαν».

Νaftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα