Αρνητικό παραμένει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Eντείνονται οι πιέσεις στον κλάδο των ασφαλειών
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2002 13:40

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Αντιθέτως, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών και ομίλων μέσων ενημέρωσης, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη λόγω της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει διαμορφωθεί στις 4.173,9 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,26%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.296 μονάδες μειωμένος κατά 2,07% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.624,68 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,38%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,88%, στις 2.658,4 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ασφαλειών μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τις προοπτικές του εν λόγω κλάδου. Παράλληλα, η Goldman Sachs μείωσε κατά το ήμισυ τις αρχικές της προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γερμανικής Allianz ΑG για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. H μετοχική τιμή της Allianz υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,44%.

Ανάλογη πτώση σημειώνει και η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα οικονομικά του αποτελέσματα.

Μεγαλύτερες απώλειες (9,09%) καταγράφει η μετοχή της Zurich Financial. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", o τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισεκ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σημαντική πτώση (4,86%) σημειώνει η μετοχή της France Telecom εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας και την κυβέρνηση της χώρας, το βασικό μέτοχο της France Telecom, σχετικά με τη MobilCom ΑG, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλική "Le Figaro", ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Μισέλ Μπον, τάσσεται υπέρ της πώλησης του μεριδίου που κατέχει η France Telecom στη MobilCom, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της γερμανικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η MobilCom ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 οι καθαρές ζημίες της εξαπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 172,8 εκατ. ευρώ (170 εκατ. δολάρια) και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση. Παράλληλα, η διαμάχη ανάμεσα στη France Telecom και στον Γκέρχαρντ Σμιτ -ιδρυτή, ιδιοκτήτη και πρώην επικεφαλής της MobilCom- παραμένει άλυτη.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Vodafone, ο οποίος χάνει αυτή την ώρα 3,38%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", βρετανική εταιρεία προτίθεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας SFR, η οποία ελέγχεται από τη Vivendi Universal. Η Vodafone κατέχει σήμερα το 32% της SFR. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Vivendi δεν φαίνεται πρόθυμη να προβεί σε πώληση της SFR. Η μετοχή της Vivendi ενισχύεται κατά 0,94%.

Μεγάλες απώλειες (10,87%) καταγράφει η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi Synthelabo. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια και αποδίδεται κυρίως στη σημερινή εκτίμηση της διοίκησης ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο ενδέχεται να επιβραδυνθεί. Στο πρώτο εξάμηνο του 2002, ωστόσο, τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 29% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/02/241195.htm .

Δυσάρεστα ήταν τέλος τα νέα από το χώρο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα για το μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 51,6 τον Ιούλιο παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα