Απορρίπτει τα περί νέου δανείου από την τρόικα ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 20:16

Απέρριψε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών τα περί ενδεχομένου δεύτερου πακέτου δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα θα προσπαθήσει «να επανέλθει στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του 2012».

«Δεν υφίσταται για εμάς θέμα εξωτερικού δανεισμού το ερχόμενο έτος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE. «Από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουμε λάβει επαρκές ποσό για να προχωρήσει η χώρα μας σε κάθε περίπτωση και αυτό το πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2013. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, δεν ανακύπτει ανάγκη για δεύτερο πακέτο δανεισμού» πρόσθεσε.

Αυτόν τον καιρό, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα έχουν πολύ υψηλά σπρεντ (σ.σ. κόστος δανεισμού). Τα πενταετή ομόλογα έχουν 12% σπρεντ και τα δεκαετή ομόλογα 11%.

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανη την επιστροφή του Δουβλίνου στις αγορές για δανεισμό το 2012, συμπληρώνοντας πως για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει «ένα δεύτερο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είτε με επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είτε με την υιοθέτηση ενός δεύτερου».

Η Ιρλανδία είναι μία από τρεις χώρες (Ελλάδα και Πορτογαλία) που προσέφυγε στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, συμφωνώντας στη λήψη δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα