Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις σε ασφάλειες και τηλεπικοινωνίες
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2002 19:00

MEΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των έντονων πιέσεων στους κλάδους των ασφαλειών, των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά καθ' όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω και της σημερινής αργίας στη Νέα Υόρκη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.176,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,20%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.272,76 μονάδες με απώλειες 2,78% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.650,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,17%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,89%, στις 3.605 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τις προοπτικές του εν λόγω κλάδου. Παράλληλα, η Goldman Sachs μείωσε κατά το ήμισυ τις αρχικές της προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γερμανικής Allianz ΑG για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. H μετοχική τιμή της Allianz υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,82%.

Μεγαλύτερες απώλειες (10,61%) κατέγραψε η μετοχή της Zurich Financial. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", o τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισεκ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σημαντική πτώση (10,42%) σημείωσε η μετοχή της France Telecom εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας και την κυβέρνηση της χώρας, το βασικό μέτοχο της France Telecom, σχετικά με τη MobilCom ΑG, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλική "Le Figaro", ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Μισέλ Μπον, τάσσεται υπέρ της πώλησης του μεριδίου που κατέχει η France Telecom στη MobilCom, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της γερμανικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η MobilCom ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 οι καθαρές ζημίες της εξαπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 172,8 εκατ. ευρώ (170 εκατ. δολάρια) και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση. Παράλληλα, η διαμάχη ανάμεσα στη France Telecom και στον Γκέρχαρντ Σμιτ -ιδρυτή, ιδιοκτήτη και πρώην επικεφαλής της MobilCom- παραμένει άλυτη.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τίτλος της Vodafone, ο οποίος έκλεισε με πτώση της τάξεως του 3,62%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", βρετανική εταιρεία προτίθεται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας SFR, η οποία ελέγχεται από τη Vivendi Universal. Η Vodafone κατέχει σήμερα το 32% της SFR. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Vivendi δεν φαίνεται πρόθυμη να προβεί σε πώληση της SFR.

Μεγάλες απώλειες (9,72%) κατέγραψε και η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi Synthelabo. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια και αποδίδεται κυρίως στη σημερινή εκτίμηση της διοίκησης ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο ενδέχεται να επιβραδυνθεί. Στο πρώτο εξάμηνο του 2002, ωστόσο, τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 29% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/02/241195.htm .

Τέλος, δυσάρεστα ήταν τα νέα από το χώρο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα για το μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 51,6 τον Ιούλιο παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα