Επιδείνωση των συνθηκών στη μεταποίηση το Μάιο

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 11:30

Πρόκειται για την εντονότερη επιδείνωση που καταγράφεται στην ελληνική μεταποίηση σε διάστημα τριών μηνών.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών επιδεινώθηκαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο το Μάιο, με τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση να συμβάλει στην περικοπή θέσεων εργασίας και τη μείωση των τιμών εκροών.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 44,5 μονάδες το Μάιο από 46,8 μονάδες τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας τις τάσεις βελτίωσης του προηγούμενου διμήνου προς τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

Πρόκειται για την εντονότερη επιδείνωση που καταγράφεται στην ελληνική μεταποίηση σε διάστημα τριών μηνών.

Όπως παρατηρεί η Markit, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3% περίπου φέτος έναντι ύφεσης 4,5% πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές του προσωπικού τους, επικαλούμενοι τη μείωση της παραγωγής για 20ο συνεχή μήνα. Η απασχόληση στον κλάδο είναι σε πτωτική τροχιά εδώ και τρία χρόνια.

Καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν αισθητά το Μάιο, οι Έλληνες κατασκευαστές αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές χρέωσης για τρίτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των τιμών εκροών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η οποία ήταν απόρροια της αύξησης των τιμών σε ορισμένες ύλες όπως το χαρτί και τα πλαστικά. Παρότι ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα, παρέμεινε σημαντικός.

Η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε με έντονο ρυθμό το Μάιο. Ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατέγραψε υψηλό τριών μηνών. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία συνέδεσαν την πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας με τις μειωμένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας.

Παρά τον περιορισμό της αγοραστικής δραστηριότητας, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε με σταθερό ρυθμό. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ως κύριο λόγο την απόφαση των προμηθευτών να διατηρούν μόνο τα αποθέματα που ήταν απαραίτητα για να είναι σε θέση να καλύψουν τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Η πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας οδήγησε επίσης στη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών. Καθώς οι εταιρείες κατέβαλλαν προσπάθειες για να περιορίσουν το κόστος αποθήκευσης, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα