Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 08:12

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Ταρίκ Αζίζ, ότι θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της επιθεώρησης των οπλοστασίων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας ενδεχόμενης επίθεσης και της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, αναφορικά με τα αποθέματα στη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράκ μπορεί να επιτρέψει στους επιθεωρητές να επιστρέψουν στη χώρα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για συμφωνία», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιρακινός υπουργός. Ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι, η επιστροφή των επιθεωρητών ίσως να αποτελέσει το «πρώτο βήμα» για το τέλος της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ.

Οι τιμές παράδοσης του αργού πετρελαίου υποχώρησαν 25 σεντς ή 0,9%, στα 28,73 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε σήμερα στα 28,77 δολ. το βαρέλι στις 9:42' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ήταν κλειστό, λόγω της εθνικής εορτής, Labor Day.

Υπενθυμίζεται, ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, έχει πει ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν πρέπει να απομακρυνθεί, επειδή προωθεί την παραγωγή χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κακό στις γειτονικές χώρες του Ιράκ και στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, το οποίο αντλεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ώθησε τις τιμές του «μαύρου χρυσού» κατά 45 σεντς υψηλότερα το τρέχον έτος.

Οι τιμές, μπορεί να μείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς η αύξηση της ζήτησης θα αυξηθεί με την έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Τα αποθέματα, τέλος, βρίσκονται κατά 1,5% χαμηλότερα από ότι ήταν ένα έτος πριν.

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν, εκτός και εάν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, που θα συναντηθούν στις 19 Σεπτεμβρίου, αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα