ΟΠΕΚ: Προς αύξηση της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 11:58

Το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς του αργού την ερχόμενη εβδομάδα εξετάζει για πρώτη φορά μετά το 2007 ο ΟΠΕΚ.

Το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς του αργού την ερχόμενη εβδομάδα εξετάζει για πρώτη φορά μετά το 2007 ο ΟΠΕΚ. Εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα των 100 δολαρίων/βαρέλι, ούτως ώστε το υψηλό κόστος της ενέργειας να μην αποτελεί τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σκέφτεται να αυξήσει τον στόχο προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στη συνάντηση των υπουργών στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του οργανισμού.

«Υπάρχει ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών από τη Λιβύη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ. «Η τιμή του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλή. Η τιμή των 100 δολαρίων/βαρέλι τρομοκρατεί τον κόσμο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, στη διάρκεια της συνόδου θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα η αύξηση της ημερησίας προσφοράς πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια, μια απόφαση που θα «καθησυχάσει τις αγορές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα