Συνεργασία ΕΣΕΕ-ΣΔΟΕ για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 12:28

Οι τρόποι καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με το νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα που αφορούσαν στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, στη σημασία του σεβασμού των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.

Ο νέος Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β. Κορκίδης κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε την ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εφαρμογής ενός κώδικα αλληλοσεβασμού μεταξύ κράτους και φορολογούμενων αλλά και της θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα χρηστής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.

Επανέλαβε ακόμη την επίσημη θέση της ΕΣΕΕ για την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας των περίπου 60 και πλέον δισ. ευρώ (25-30% του ΑΕΠ) και του παράνομου εμπορίου των 25 δισ. ευρώ, που στερούν έσοδα τουλάχιστον 13 δισ. ετησίως τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.

Επί τάπητος τέθηκε ακόμη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης είσπραξης του ΦΠΑ, η πρόταση για μηχανισμό σύνδεσης on line των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία των Πληροφοριακών Συστημάτων και των Τραπεζών, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, απαλλάσσοντας τους εμπόρους από το ρόλο του «φοροεισπράκτορα».

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ζήτησε από την πλευρά του από την ΕΣΕΕ να εξετάσει τα ενεχυροδανειστήρια χωρίς άδεια, που «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά» και τους «νεοσαράφηδες» που σαφώς και δεν εντάσσονται στα «ανοικτά» επαγγέλματα, ούτε νομιμοποιούνται ως αργυραμοιβοί να εμπορεύονται εκτός από τα οικογενειακά τιμαλφή την ανάγκη και την ανέχεια των χρεοκοπημένων Ελλήνων.

Συζητήθηκε ακόμη η απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, για την επίτευξη της οποίας η ΕΣΕΕ πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα