Μαζική είναι από το πρωϊ η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα των καταναλωτικών οργανώσεων, για 24ωρη αποχή από την αγορά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κύμα ανατιμήσεων.
Ηδη η αγοραστική κίνηση, ιδίως στα σούπερ μάρκετ εμφανίζεται μειωμένη, έως και 70%.
Τη σημερινή κινητοποίηση, που έχει ως σύνθημα «Ούτε ένα ευρώ στην αγορά», υποστηρίζουν οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεκάδες επαγγελματικές οργανώσεις, όπως αυτές των παραγωγών, πωλητών λαϊκών αγορών, ιδιοκτήτες εστιατορίων και εκπροσώπων πολλών άλλων κλάδων.
Στις 3 μ.μ. και για μία ώρα οι πολίτες καλούνται να μην κόβουν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στις 10 το βράδυ, το ΙΝ.ΚΑ. ζητά από όλους τους πολίτες να κατεβάσουν για λίγα λεπτά τον γενικό διακόπτη ρεύματος και το ακουστικό του τηλεφώνου τους.
Η πρωτοβουλία των ενώσεων καταναλωτών, βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων αυτοσυγκράτηση στις τιμές και τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά.
«Μόνο ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών», τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και τον Αρη Τόλιο, ο υφυπουργός Εμπορίου, Χρήστος Θεοδώρου. Ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε, ότι, η αγορά είναι ελεύθερη και όχι ασύδοτη και ανήγγειλε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση της αναγραφής ενδεικτικής τιμής και σε άλλα προϊόντα, πέραν των εμφιαλωμένων νερών, όπου ήδη εφαρμόζεται το μέτρο.
Η ακρίβεια πάντως αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την πλειονότητα των πολιτών, γεγονός που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα». Το 70% των πολιτών, θεωρεί ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί υπερβολικά, φαινόμενο που αποδίδεται πρωτίστως στην εισαγωγή του ευρώ, αλλά και στην αισχροκέρδεια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το 54% εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα δύο χρόνια.