Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2002 13:36
UPD:13:39

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ των πιέσεων στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και ασφαλειών οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στις 13:35 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.069 μονάδες μειωμένος κατά 2,67%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.211 μονάδες με απώλειες 1,88% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.489 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,32%.

Η νέα πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών αποδίδεται στις ανησυχίες που προκάλεσαν η σημερινή υποχώρηση του Nikkei στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/03/241519.htm , τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/03/241522.htm , καθώς και μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων. Αρνητικό αντίκτυπο έχουν επίσης οι ενδείξεις ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Nέα Υόρκη αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές που πρόκειται να εξαιρεθούν από τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 50 στο πλαίσιο της ετήσιας αναδιάρθρωσής του.

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα σύνθεση του εν λόγω δείκτη δεν θα περιλαμβάνονται πλέον οι μετοχές: Αlcatel (Γαλλία), Ericsson (Σουηδία), Vivendi Universal (Γαλλία) και Zurich Financial Sercvices (Ελβετία). Οι παραπάνω μετοχές θα αντικατασταθούν από τις μετοχές των εξής εταιρειών: ΒASF (Γερμανία), Fortis (Ολλανδία), HBOS και Tesco (Βρετανία). Oι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2002.

Η μετοχή της Ericsson υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 7,41%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν επίσης οι μετοχές: Alcatel (-6,10%), Vivendi Universal (-3,54%) και Zurich Financial Services (-,4,55%) οδηγώντας το δείκτη DJ Stoxx 50 σε πτώση κατά 2,48%, στις 2.585 μονάδες.

Η μετοχή της France Telecom υποχωρεί κατά 2,10% εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπον, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της γερμανικής Deutsche Telekom (-5,50%) και της βρετανικής Vodafone (-4,50%). Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η τελευταία προτίθεται να υποβάλει επιθετική προσφοράς σε μετρητά, ύψους 8 δισ. στερλινών (12 δισ. δολάρια) για την απόκτηση ελέγχου της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας SFR.

Πιέσεις δέχεται και ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν τα κέρδη της βρετανικής Schroders.

Απώλειες καταγράφουν επίσης οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της Shell σημειώνει πτώση κατά 2,80%.

Πτώση (1,1%) σημειώνει και η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην πώληση του τμήματος παραγωγής βιταμινών στη στην ολλανδική χημική εταιρεία DSM NV, η Roche Holding AG, αντί του ποσού των 2,25 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα