ΕΚΤ: «Ναι» στη συμμετοχή ιδιωτών σε συμφωνία για Ελλάδα

«Εσχατη λύση» η αναδιάρθρωση
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 12:56
UPD:14:28

Οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να προκαλεί «πιστωτικό επεισόδιο» ή να περιλαμβάνει περικοπή χρέους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

Οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να προκαλεί «πιστωτικό επεισόδιο» ή να περιλαμβάνει περικοπή χρέους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο.

«Αυτό που ήταν εξαρχής πολύ σημαντικό για εμάς ήταν η ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει περικοπή χρέους ή μερική χρεοκοπία, καθώς αυτά θα αποτελούσαν πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε ο Κονστάντσιο σε εκδήλωση του European University Institute.

«Ήμασταν ανοιχτοί από την αρχή σε συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου που δεν περιλαμβάνει περικοπές ή μερική χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος με ποικίλους τρόπους.

Η Ελλάδα είναι φερέγγυα στο βαθμό που θα πωλήσει περιουσιακά της στοιχεία, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, εξηγώντας πως αν η χώρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση το τραπεζικό της σύστημα μάλλον θα στερούνταν των απαραίτητων εξασφαλίσεων.

FTD: Υποθήκευση ελληνικής δημόσιας περιουσίας ζητεί η ΕΕ

Δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας αναφέρει σήμερα ότι η ευρωζώνη εξετάζει την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times Deutschland, η ευρωζώνη ζητά επιπλέον εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη χορήγηση νέων πιστώσεων προς τη χώρα μας.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι πια μεγάλες.

Στόχος των εμπνευστών της υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας είναι να καμφθεί η αντίσταση χωρών που είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα 2ο πακέτο οικονομικής στήριξης. Η ιδέα είχε διατυπωθεί αρχικά από την κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Στα μέσα της εβδομάδας η έκθεση της τρόικας

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο αναμένει στα μέσα αυτής της εβδομάδας την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ελπίζουμε να παρουσιαστεί στα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο γερμανός αξιωματούχος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πηγή: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα