Κομισιόν: Πλέγμα δράσεων για πάταξη της διαφθοράς

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 16:01
UPD:16:04

Υπολογίζεται ότι η δωροδοκία κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 120 δισ. ευρώ κάθε χρόνο - το ποσό αυτό αναλογεί σε 1% του κοινοτικού ΑΕΠ ή σε περίπου έναν ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στην υιοθέτηση δέσμης μέτρων με στόχο την αποφασιστικότερη αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζημιών που προκαλούν η διαφθορά και η δωροδοκία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπολογίζεται ότι η δωροδοκία κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 120 δισ. ευρώ κάθε χρόνο - το ποσό αυτό αναλογεί σε 1% του κοινοτικού ΑΕΠ ή σε περίπου έναν ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση ενός νέου μηχανισμού, με στόχο την παρακολούθηση και αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη για την πάταξη της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει τα κράτη - μέλη να επιβάλουν, με πιο αποτελεσματικό τρόπο, τη νομοθεσία, να υλοποιούν πλήρως τις διεθνείς τους δεσμεύσεις και να βελτιώσουν το συντονισμό μεταξύ των πολιτικών και των δράσεων, που εφαρμόζουν για την πάταξη της δωροδοκίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, υπό τη μορφή «έκθεσης της ΕΕ για την πάταξη της δωροδοκίας», θα καταγράφονται οι τάσεις και οι αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίζονται, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Η έκθεση θα εκδίδεται από την Κομισιόν κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2013 και θα βασίζεται σε συνεισφορές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων μηχανισμών παρακολούθησης (του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΟΣΑ και των Ηνωμένων Εθνών), ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, ενδιαφερόμενων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα, η ΕΕ θα διαπραγματευτεί τη συμμετοχή της στην ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών μηχανισμών.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις, εντός του 2011, που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ, όσον αφορά στη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος, μια στρατηγική για τη βελτίωση της διερεύνησης της χρηματοοικονομικής διάστασης ποινικών υποθέσεων στα κράτη - μέλη το 2012 και ένα σχέδιο δράσης για τους τρόπους βελτίωσης των στατιστικών για εγκληματικές ενέργειες.

Η Κομισιόν, από κοινού με υπηρεσίες της ΕΕ, όπως η Εuropol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) καθώς και με την OLAF, θα εντείνει τη δικαστική και αστυνομική συνεργασία και θα βελτιώσει την κατάρτιση των στελεχών των αρχών επιβολής του νόμου. Η Επιτροπή θα επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες προμήθειες, καθώς και για τα λογιστικά πρότυπα και τον υποχρεωτικό λογιστικό έλεγχο για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Το 2011, θα χαράξει επίσης μια στρατηγική για την καταπολέμηση της δωροδοκίας που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα δώσει περισσότερη έμφαση σε θέματα πάταξης της δωροδοκίας στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ. Από κοινού τέλος με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον, στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας της (ΕΕ), θα τεθούν όροι και προϋποθέσεις στις πολιτικές της Ενωσης για τη συνεργασία και την ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα