ΔΝΤ: Κανένα περιθώριο χαλάρωσης για την Ελλάδα

Ομιλία του Μπομπ Τράα στο συνέδριο των FT
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 13:38
UPD:21:43

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης χρέους αλλά δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο των FT.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης χρέους αλλά δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα.

Μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times, ο κ. Τράα τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει, δεν είναι ώρα να εφησυχάζει». «Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα αναπροσαρμοστεί μέσω χαμηλότερων εισοδημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπoμπ Τράα: Μικρή αναδιάρθρωση είναι σαν να λέμε «λίγο έγκυος»

Μπ. Τράα: Μικρή αναδιάρθρωση είναι σαν να λέμε «λίγο έγκυος»

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα εάν εφαρμόζει πλήρως και συστηματικά το μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του Ταμείου σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Προειδοποίησε πάντως πως η αποδέσμευση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ προϋποθέτει τη λήψη σοβαρών αποφάσεων από την Ευρώπη: «Εκτιμώ ότι στη σύνοδο κορυφής στην Ευρώπη τον Ιούνιο, θα πρέπει να επιλυθούν κάποια πολύ δύσκολα προβλήματα. Πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και μετά θα πάμε στο διοικητικό της συμβούλιο και θα αποδεσμεύσουμε τη δόση στις αρχές Ιουλίου».

«Η τύχη του ελληνικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος παραμένει αλληλένδετη. Δεν είμαστε υπέρ ενός σεναρίου αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να μιλήσει «με μια φωνή», στέλνοτντας το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις, ενώ το ίδιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να κάνουν και εταίροι της χώρα μας στην ΕΕ.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ο κ. Τράα προειδοποίησε ότι θα πρέπει να λήξει η μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κρίση έχει θέσει τις ελληνικές τράπεζες υπό μεγάλη πίεση. Η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή», τόνισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το Δημόσιο θα πρέπει να εξέλθει του τραπεζικού συστήματος, ενώ τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα