ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 3,64% και διαμορφώθηκε στις 4.028,6 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 6 Αυγούστου 2002, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.126,6 μονάδες με απώλειες 4,47%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 4,58% και βρίσκεται στις 3.444 μονάδες.
Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τη σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η πτώση των αμερικανικών μετοχών οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Lehman Brothers για τα έσοδα της Intel στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς και στην αναιμική ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ISΜ που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα παρέμεινε τον περασμένο μήνα στις 50,5 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 51,8 μονάδες. Το ότι διατηρήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση, δεν στάθηκε ικανό να καθησυχάσει τους επενδυτές με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κύμα πωλήσεων αμερικανικών μετοχών, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.
«Η οικονομία δεν βελτιώθηκε με την ταχύτητα που πολλοί περίμεναν», δήλωσε ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Jefferies & Co στη Βοστώνη.
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικό από την έναρξη των συνεδριάσεων μετά την υποχώρηση του Nikkei στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών, τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία και μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές που πρόκειται να εξαιρεθούν από τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 50 στο πλαίσιο της ετήσιας αναδιάρθρωσής του.
Πιο συγκεκριμένα, στη νέα σύνθεση του εν λόγω δείκτη δεν θα περιλαμβάνονται πλέον οι μετοχές: Αlcatel (Γαλλία), Ericsson (Σουηδία), Vivendi Universal (Γαλλία) και Zurich Financial Sercvices (Ελβετία). Οι παραπάνω μετοχές θα αντικατασταθούν από τις μετοχές των εξής εταιρειών: ΒASF (Γερμανία), Fortis (Ολλανδία), HBOS και Tesco (Βρετανία). Oι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2002.
Η μετοχή της Αlcatel υποχώρησε κατά 8,27%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές: Ericsson (-6,67%), Vivendi Universal (-6,22%) και Zurich Financial Services (-4,92%) οδηγώντας το δείκτη DJ Stoxx 50 σε σημαντική πτώση κατά 4,48%, στις 2.533 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 50 μετοχές που συγκροτούν τον εν λόγω δείκτη μόνο η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Astrazeneca έκλεισε με μικρή άνοδο (0,37%).
Η μετοχή της France Telecom υποχώρησε κατά 5,34% επηρεασμένη αρνητικά και από την έντονη φημολογίας ότι η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπον, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο στις 13 Σεπτεμβρίου.
Η μετοχή της βρετανικής Vodafone έκλεισε με απώλειες άνω του 6%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η τελευταία προτίθεται να υποβάλει επιθετική προσφοράς σε μετρητά, ύψους 8 δισ. στερλινών (12 δισ. δολάρια) για την απόκτηση ελέγχου της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας SFR.
Ανάλογη πτώση σημειώνει και η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Πιέσεις δέχθηκε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν τα κέρδη της βρετανικής Schroders. Απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Οι απώλειες της Shell έφθασαν το 6,57%.
Έντονες πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά την είδηση ότι η Lehman Brothers προέβη σε υποβάθμιση των αρχικών της εκτιμήσεων σχετικά με τα έσοδα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής Intel, της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο. Οι μετοχές των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών STMicroelectronics και ASML υποχώρησαν κατά 5,46% και 4,44% αντιστοίχως.
Τέλος, πτώση 1,93% σημείωσε και η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην πώληση του τμήματος παραγωγής βιταμινών στη στην ολλανδική χημική εταιρεία DSM NV, η Roche Holding AG, αντί του ποσού των 2,25 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολ.).
Εκτός από τη σημαντική πτώση των μετοχικών τιμών, οι σημερινές συνεδριάσεις χαρακτηρίστηκαν από αισθητή αύξηση του όγκου των συναλλαγών λόγω της επαναλειτουργίας της Wall Street μετά τη χθεσινή αργία.