Η ύφεση έπληξε την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα

Ερευνα ICAP για το 2010
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 17:52

Πλήγμα στην κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα κατέφερε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2010, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση των συνθηκών φέτος, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που βασίστηκε σε ανάλυση των ισολογισμών 4.062 ελληνικών επιχειρήσεων για το 2010, τα προ φόρων κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών σημείωσαν πτώση 69,5% το 2010, σε ετήσια βάση, στα 1,27 δισ. ευρώ.

Η ICAP ανέφερε ότι οι συνολικές πωλήσεις του ιδιωτικού τομέα παρέμειναν στάσιμες πέρυσι, αλλά η κερδοφορία επιβαρύνθηκε από τη μεγάλη αύξηση των μη λειτουργικών εξόδων.

«Σε μια εποχή που προβλέπουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, το σοβαρό πλήγμα που φαίνεται να έχει δεχθεί η κερδοφορία των εταιρειών για το 2010, μας προβληματίζει έντονα», σχολίασε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP.

Πάντως, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα συμβάλουν στη βελτίωση των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων φέτος.

«Ενώ παραμένει έντονα αρνητική συγκυρία, κρατάμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά τόσο οι δρομολογημένες διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια... θα οδηγήσουν σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2011», πρόσθεσε.

Βάσει της έρευνας, οι πιο κερδοφόρες εταιρείες (με βάση τα προ φόρων κέρδη) είναι κατά σειρά ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Cosmote, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο ΟΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα