Συστάσεις Μπαρόζο στα ευρωπαϊκά κράτη για πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 18:21
UPD:18:26

O πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες, εάν καταβληθούν απ όλους, θα επιτρέψουν στην ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση και να διαφυλάξει τη μελλοντική ευμάρεια.

Κάλεσμα στα κράτη μέλη της ΕΕ να γίνουν πιο φιλόδοξα στην προσπάθειά που κάνουν για την περιστολή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει άμεσα τις εισηγήσεις δημοσιονομικού περιεχομένου της για καθεμία από τις 27 χώρες, στο πλαίσιο νέου συστήματος για την πρόληψη νέων κρίσεων.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέρχεται μία κρίσιμη στιγμή, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, αν και κατά μήκος της ηπείρου αυτή είναι άνιση.

Τον Απρίλιο τα μέλη της ΕΕ κατέθεσαν στην Κομισιόν τα βασικά οικονομικά σχέδιά τους για το 2012 και εξής, ώστε να εξεταστούν σε βάθος από την Επιτροπή των Βρυξελλών κι από τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι μία εποπτεία σε πρώιμο χρόνο θα επιτρέπει στην ΕΕ να εμποδίζει έγκαιρα την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, αφού οι ηγέτες των κρατών-μελών θα καλούνται να προχωρούν στις απαραίτητες αλλαγές, στην περίπτωση που διαφαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμά τους θα προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή.

Η Επιτροπή των Βρυξελλών ωστόσο αποφαίνεται ότι οι προτάσεις που συγκέντρωσε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ την άνοιξη, «δεν είναι φιλόδοξες, ούτε εξειδικευμένες».

«Τελικά, τα μέλη της Ένωσης αναζήτησαν να απεικονίσουν τις συμφωνημένες στο επίπεδο της Ένωσης προτεραιότητες, όσον αφορά δε τις μακροοικονομικές υποθέσεις που έκαναν αυτές, είναι ευρέως ρεαλιστικές. Όμως... πολλά μέλη θα πρέπει να γίνουν περισσότερο φιλόδοξα στην εδραίωση των δημοσιονομικών μεγεθών τους», παρατηρεί η Επιτροπή.

Εστιάζει μάλιστα στην αγορά εργασίας, όπου, όπως επισημαίνει, «θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έκρυψε ότι σε παρόμοια θέματα, οι απαιτούμενες δέουσες αποφάσεις μπορεί να είναι «σκληρές». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι προσπάθειες, εάν καταβληθούν απ όλους, θα επιτρέψουν στην ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση και να διαφυλάξει τη μελλοντική ευμάρεια.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής για κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, θα δημοσιοποιηθούν και θα εξεταστούν σε επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν να υιοθετηθούν επίσημα από την ΕΕ στη διάρκεια του Ιουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα