Oυσιαστική επέκταση της βοήθειας για Ελλάδα ζητεί ο Σόιμπλε

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 08:42
UPD:08:47

Ουσιαστική επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα με σαφές πλαίσιο ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ουσιαστική επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1989616 .

Στην επιστολή προς τους ομολόγους του της ευρωζώνης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως μία σημαντική επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαία καθώς μια επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές το 2012, όπως προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, μοιάζει περισσότερο από μη ρεαλιστική. Ο Γερμανός υπουργός ζητεί επίσης, εκ νέου, μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στην οποία θα συμμετάσχουν και ιδιώτες πιστωτές.

Όπως είπε, κάθε συμφωνία για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα κατά την προσεχή σύνοδο στις 20 Ιουνίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της με ενδεχόμενη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ότι προσδοκά σε μια «πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα υπό αυστηρούς όρους» (ένα πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές), ωστόσο τη Δευτέρα το Βερολίνο διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ή απόφαση.

«Αυτό που υπάρχει επί του παρόντος δεν είναι δεσμεύσεις, είναι γνώμες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει κοινή θέση της γερμανικής κυβέρνησης, όταν η έκθεση της αποστολής των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θα έχει διαβαστεί και αναλυθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα