Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας η Γερμανία

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 16:38
UPD:18:03

Την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας, παρά τη χθεσινή δραματική επιστολή Σόιμπλε για την ανάγκη νέου δανείου στη χώρα μας.

«Μόνον μετά την έκθεση ελέγχου ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει μία συνολική και ολοκληρωμένη θέση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέγκμανς.

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει να επιδοθεί η έκθεση της τρόικας σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ.

Ερωτηθείς για δραματική επιστολή που απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η καγκελάριος Μέρκελ ήταν ενήμερη της επιστολής.

Η επιστολή του κ. Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα «δίκαιο επιμερισμό» των βαρών.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα

Στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα

Χωρίς ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας υπάρχει η απειλή της «πρώτης μη ελεγχόμενης πτώχευσης χώρας - μέλους της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία περασμένης Δευτέρας (6 Ιουνίου).

Στο πλαίσιο του νέου αυτού πακέτου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μία «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σε μια διαδικασία που θα είναι πέρα από τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιένης». Συγκεκριμένα προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σταθερό όχι της Γαλλίας σε αναδιάρθρωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Πάντως, η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, διαφωνώντας με οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, φανερώνοντας τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.

«Η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν διαφοροποιούμαστε από αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τους όρους που προτείνονται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε πως η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα εξεταστεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Συμβούλιο Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς πότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε τις τρεις προηγούμενες φορές.

Σημείωσε, επίσης, ότι η τέταρτη αξιολόγηση έχει σταλεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, καθώς και στο κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, το οποίο θα κάνει τις δικές του συστάσεις, προς το Συμβούλιο Eurogroup για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με βασικό αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

JPMorgan: Αναγκαία η συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία για Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων σε μια συμφωνία επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους τάσσεται η JPMorgan.

«Οι τράπεζες και οι πιστωτές πρέπει να συμμετέχουν», δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας στη Γερμανία, Καρλ-Γκέοργκ Αλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η παράταση της λήξης των ομολόγων δεν αρκεί από μόνη της αλλά θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με την άποψη που εξέφρασε χθες η γερμανική ένωση τραπεζών BDB, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών σε οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι η «έσχατη λύση».

Μία εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων "τυπικά" δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS, δήλωσε ο David Geen της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσε εάν υφίσταται «πιστωτικό επεισόδιο» που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS.

Η ιδέα που εξετάζεται από αξιωματούχους στην Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Eλλάδα είναι να ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων.

«Εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα της λήξης του τότε, γενικά, πυροδοτείται πιστωτικό επεισόδιο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters Insider Television.

«Εάν αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται (στην Ελλάδα) τότε νομίζω ότι μάλλον δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί (το χρέος) έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα