Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Ρωσίας στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 14:04

Στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών λαχανικών αρχίζει σήμερα στη ρωσική πόλη Νίζνι Νοβγκορόντ, η διήμερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε. Της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, παρόντες επίσης οι Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αρχίζει σήμερα στην ρωσική πόλη Νίζνι Νοβγκορόντ, η διήμερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε., με κύρια θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών την ενέργεια, το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές φρέσκων λαχανικών από την Ε.Ε., την πορεία ένταξης της Μόσχας στον ΠΟΕ και τις θεωρήσεις διαβατηρίων.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που λαμβάνουν μέρος, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συνάντηση «θα βασιστεί στα καλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις συνόδους ΕΕ-Ρωσίας της προηγούμενης χρονιάς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της. Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να διαφανούν φιλόδοξοι στόχοι για τα αποτελέσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και της αύξησης της πρόσβασης ρωσικών εταιριών πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως επεσήμανε ο Σεργκέι Πρίχοντκο, σύμβουλος του προέδρου Μεντβέντεφ, παρά τη δέσμευση της ΕΕ να υπάρξει ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο με τη Ρωσία, οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια σε ζητήματα που αφορούν τις διατιθέμενες ποσότητες ενέργειας και τη διανομή της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σημείωσε επίσης, ότι η Euroatom (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας) προκαλεί επίσης εντάσεις, καθώς όπως υποστήριξε, αποθαρρύνει τη χρήση ρωσικής προέλευσης πυρηνικού καυσίμου. Αλλο ένα πρόβλημα, συμπλήρωσε, είναι οι κανονισμοί της ΕΕ οι οποίοι εμποδίζουν την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Αλλα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι η πολιτική σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίων, το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές λαχανικών από την Ευρώπη που επιβλήθηκε μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της επιδημίας E. coli και η ρωσική προσπάθεια ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την Κυριακής, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Μόσχα Φερνάντο Βαλενθουέλα δήλωσε ότι η καθολική απαγόρευση των εισαγωγών λαχανικών ευρωπαϊκής προέλευσης αντιβαίνει τους κανονισμούς του ΠΟΕ και απειλεί να κυριαρχήσει στη σύνοδο, αποσπώντας την προσοχή από σημαντικότερα θύματα.

Το 2010 οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από την Ευρώπη στη Ρωσία ανήλθαν σε περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 87 δισ. ευρώ), ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 226 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 154 δισ. ευρώ). Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ενέργεια. Η ΕΕ είναι μακράν του δεύτερου ο μεγαλύτερος προορισμός ρωσικών εξαγωγών, βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύνοδοι κορυφής Ρωσίας-ΕΕ λαμβάνουν χώρα κάθε έξι μήνες, και φιλοξενούνται εναλλάξ στις Βρυξέλλες και σε κάποια ρωσική πόλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα