Moody's: Δύσκολο να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 16:35

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια λύση για το ελληνικό χρέος στην οποία θα συμμετείχαν οι ιδιώτες επενδυτές σε πραγματικά εθελοντική βάση, δήλωσε ο επικεφαλής της Moody΄s για την αξιολόγηση κινδύνου χρεοκοπίας κρατών.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι που γίνεται σε πραγματικά εθελοντική βάση», δήλωσε ο Bart Oosterveld, ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τύπου Πρωτοβουλίας της Βιέννης, όπου οι επενδυτές θα συμφωνούσαν σε μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει χρεοκοπία που να είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενη και ουσιαστική. «Ακούμε διάφορα για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα πρέπει να είναι περιορισμένη και δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

Όπως είπε, στην θεωρία, το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας θα μπορούσε να αρθεί σε μερικές μέρες, αν ερχόταν ως απάντηση σε μια αναδιάρθρωση χρέους.

Αλλά οι χώρες που προσπάθησαν στο παρελθόν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης χρέους αναγκάστηκαν τελικά να προχωρήσουν σε πιο εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η Γερμανία επανέφερε την πρόταση μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτείνει σε επιστολή του προς τους ομολόγους του στην ευρωζώνη τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην όποια πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτή θα μπορούσε να πάρει την μορφή την ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγεί σε επιμήκυνση των υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά επτά έτη.

Από την πλευρά του, ο David Geen της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) δήλωσε την Τετάρτη ότι μια εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων δεν θα θεωρούνταν πιστωτικό επεισόδιο και τυπικά δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS.

Ερωτηθείς αν οι οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο χειρισμού των διαφόρων σεναρίων επίλυσης της ελληνικής κρίσης, απάντησε: Παραμένουμε σε ενεργό διάλογο με όλους τους αρμόδιους παίκτες της αγοράς».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα