Διεργασίες για το νέο πακέτο στήριξης

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 17:18

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημες πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημες πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, αντί των 90 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι.

Κατά τις νεότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα στήριξης προβλέπει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 60 δισ. ευρώ αντί για 30 δισ. που είχαν αναφέρει άλλες πηγές προηγουμένως.

Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 30 δισ. ευρώ περίπου από τα έσοδα που θα αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 120 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν τα υπόλοιπα 57 δισ. του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται παράλληλα με το νέο πρόγραμμα.

Μέρκελ: Ενδογερμανικό κάλεσμα στήριξης της νέας βοήθειας

Εν τω μεταξύ, στήριξη ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές, ζήτησαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης» με επταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με την επιστολή του σε ΕΚΤ, ΔΝΤ Κομισιόν και τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Σε χθεσινοβραδινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP συζητήθηκε η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε προσδιόρισε στα 90 δισ. ευρώ το ύψος ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μέχρι το 2014.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία και κάλεσε τη χώρα μας να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα. «Εάν δεν τεθούν νέες προϋποθέσεις στην Ελλάδα θα σταλεί ένα κακό μήνυμα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Η καγκελάριος κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους για να συνδιαμορφώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

Σήμερα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες θα οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα προωθήσουν προς έγκριση στο Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) αύριο Παρασκευή.

Λαγκάρντ: Να μιμηθούν οι Έλληνες πολιτικοί το παράδειγμα των Πορτογάλων

Παραινέσεις προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους, ακολουθώντας το παράδειγμα των Πορτογάλων πολιτικών, απηύθυνε από το Πεκίνο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη της Κίνας στην υποψηφιότητά της για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε ότι αντίθετα με την Ελλάδα ή την Ιρλανδία, στην Πορτογαλία τα μεγάλα κόμματα δεσμεύτηκαν να σεβαστούν απολύτως τους όρους του δανείου που χορήγησαν στη χώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

«Ενα από τα ισχυρά σημεία της Πορτογαλίας, που ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μιμηθεί, είναι ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμαχώντας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κίνα.

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι σημαντικό για να οικοδομηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το οικονομικό βάρος των τριών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προσφύγει ως τώρα στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους είναι περιορισμένη, αφού, όπως υπενθύμισε, «μαζί αντιπροσωπεύουν το 6% του ΑΕΠ της ζώνης ευρώ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ακόμη ότι κάθε απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι εθελοντική.

«Μέσα σε αυτές τις παραμέτρους υπάρχει τώρα πολύ εργασία, σκέψη, αλλά τίποτε που θα μπορούσε να γίνει ακούσια. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εθελοντική και να ανακοινωθεί καλά», πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών αναμένεται αύριο στη Λισαβόνα, όπου θα συναντηθεί με τους διοικητές αφρικανικών κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα