Κάτω από τις 900 μονάδες ο Topix

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2002 10:00

ΠΤΩΣΗ για έβδομη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά 141,95 μονάδες ή 1,54% και διαμορφώθηκε στις 9.075,09 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου 1983. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διολίσθησε μέχρι τις 8.995,2 μονάδες.

Ο δείκτης Topix κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,97% και υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες, στις 886,39, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 1983.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά τη χθεσινή είδηση ότι ο δείκτης νέων παραγγελιών στο βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στις 49,7 μονάδες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/04/241647.htm .

«Τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Ασίας θα συρρικνωθούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Prudential Asset Management Japan. H μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 3,14%.

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενισχύουν την άποψη εκείνων που ισχυρίζονται ότι η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς δεύτερη ύφεση εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ενδεχόμενο αυτό στην ιαπωνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι περισσότεροι ανησυχούν ότι το σενάριο περί διπλής οικονομικής βουτιάς -double dip- δεν αφορά πλέον την αμερικανική οικονομία αλλά όλο και περισσότερο αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο», εκτιμά ο Στιβ Οθ, στρατηγικός αναλυτής στη Federated Investors της Νέας Υόρκης.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές με τη μετοχή της Sumitomo Mitsui Banking να κλείνει με απώλειες της τάξεως του 7,55% παρουσιάζοντας παράλληλα την εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα