Με αρνητικό πρόσημο και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2002 10:53
UPD:12:17

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν και σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, αν και οι αρχικές απώλειες έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.003 μονάδες μειωμένος κατά 0,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.109,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.370,27 μονάδες με απώλειες 0,84%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,69%, στις 2.509 μονάδες.

Αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις έδωσαν η χθεσινή σημαντική πτώση στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/04/241746.htm και η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ο προβληματισμός που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που απομάκρυνε τις ελπίδες γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να οδεύει σε νέα ύφεση κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. «Οι περισσότεροι ανησυχούν ότι το σενάριο περί διπλής οικονομικής βουτιάς -double dip- δεν αφορά πλέον την αμερικανική οικονομία αλλά όλο και περισσότερο αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο», εκτιμά ο Στιβ Οθ, στρατηγικός αναλυτής στη Federated Investors της Νέας Υόρκης.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των ασφαλειών με τις μετοχές της Alcatel και της ING να υποχωρούν κατά 3,43% και 3,90% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών του αργού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/04/241730.htm και της σημαντικής πτώσης που σημείωσε η κερδοφορία της TotalFinaElf στο δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχική τιμή της γαλλικής εταιρείας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,06%.

Μεγαλύτερες απώλειες (2,28%) καταγράφει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου Vivendi Universal, ο οποίος από τις 23 Σεπτεμβρίου δεν θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στη σύνθεση του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 50. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο υπ' αριθμόν δύο όμιλος ΜΜΕ στον κόσμο εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στην αμερικανική EchoStar στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση του υπέρογκου χρέους του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα