Eurogroup: Σύσταση ομάδας εργασίας για τη νέα βοήθεια

«Καταστροφική» μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 11:08
UPD:12:22

Στη σύσταση «ομάδας εργασίας», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι χώρες του Eurogroup, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη σύσταση «ομάδας εργασίας», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι χώρες του Eurogroup, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική βουλή.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η μη δεσμευτική πρόταση υποβλήθηκε από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών τίτλων, τραπεζών και επενδυτικών ταμείων κυρίως στη χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, η οποία επαναδιατυπώθηκε σήμερα από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. Όμως, η ΕΚΤ είναι αντίθετη με τις προτάσεις της Γερμανίας προς αυτήν την κατεύθυνση, θέση την οποία επανέλαβε χθες ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Αποτελεί υποχρέωση της EKT να υπολογίσει τις πιθανές συνέπειες (αυτής της συμμετοχής) επί της ρευστότητας» στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την κατανόησή του για τη θέση αυτή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και επισημαίνοντας για μία ακόμη αφορά την προσήλωσή του στην εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί την ΕΚΤ.

Ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση προς το κοινοβούλιο της χώρας του να στηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών, επισημαίνοντας ότι μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή και ότι απαιτούνται εκτενείς μεταρρυθμίσεις από τη χώρα ως αντάλλαγμα για την παροχή επιπλέον βοήθειας. Υπογράμμισε επίσης ότι η πρότασή του για ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με νέα επταετή ομόλογα είναι μία δίκαιη λύση που θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο να λύσει τα προβλήματά της.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε αναπόφευκτη την υιοθέτησης ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα» δήλωσε στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτή.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του νέου προγράμματος, ανέφερε πως δεν μπορεί ακόμη να αναφερθεί σε ακριβές ποσό «επειδή όλα εξαρτώνται από το ποσό που θα προέλθει από την εμπλοκή και κινητοποίηση του ομολογιούχων».

Πάντως, σύμφωνα με επίσημες πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, αντί των 90 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα στήριξης προβλέπει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 60 δισ. ευρώ αντί για 30 δισ. που είχαν αναφέρει άλλες πηγές προηγουμένως. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 30 δισ. ευρώ περίπου από τα έσοδα που θα αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 120 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν τα υπόλοιπα 57 δισ. του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται παράλληλα με το νέο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα της θα συνεχίσει τις πληρωμές του δανείου προς την Ελλάδα, μόνο αν συνεχίσει τη χρηματοδότησή του και το ΔΝΤ.

«Αν το ΔΝΤ σταματήσει να βοηθά την Ελλάδα, επειδή πιστεύει ότι δεν είναι επαρκής η πρόοδος που έγινε από τη χώρα, τότε και η Αυστρία δεν θα πληρώσει άλλο», δήλωσε η κ. Φέκτερ στο αυστριακό περιοδικό Format. Τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας ή διαγραφής χρέους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα