ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 13:01
UPD:23:03

Κατά την εισαγωγή του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη προσαρμογή.

Τους άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, βάσει των διορθωτικών παρεμβάσεων του οποίου η χώρα θα καταφέρει, όπως είπε, να παραμείνει εντός στόχων και να βγει από την κρίση, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την εισαγωγή του, ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη προσαρμογή.

Τόνισε ακόμη ότι παρά τα όσα λέγονται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε Βουλή μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, βασίζεται κυρίως στην περιστολή του κράτους και τη μείωση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση στων εσόδων.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μια περίοδο πενταετίας, κάτι που όπως είπε, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν πολυετή προϋπολογισμό.

Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα ψηφισθεί από τη Βουλή στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος. Αυτές όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Αναφερόμενος στα αίτια που κατέστησαν αναγκαία την κατάρτισή του Προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η χειρότερη αφετηρία της οικονομίας. Με ένα έλλειμμα της τάξης του 10,5% πρέπει να καλύψουμε άλλη μια μονάδα, έχουμε άρα να καλύψουμε μεγαλύτερη απόσταση εξήγησε.

Παρατήρησε ακόμη ότι η ύφεση το 2010 ήταν «χειρότερη από αυτή που περιμέναμε», κάτι που, όπως ανέφερε, συνεπάγεται μικρότερα έσοδα, μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα επιδόματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αστοχίες, μέτρα που δεν απέδωσαν όσο θα ήθελε η κυβέρνηση και μέτρα που ήλπιζε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ελλείμματος αλλά δεν της το επέτρεψαν τελικά οι κανόνες της Eurostat.

Εσπευσε ωστόσο να απαντήσει σε όσους «θέλουν να παραβλέπουν τη σοβαρότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης» σημειώνοντας πως «αν το 2009 η ΝΔ έκανε αυτό που κάνουμε σήμερα να πάρει διορθωτικά μέτρα στο μέσο του χρόνου, τότε ίσως η χώρα να μη βρισκόταν εκεί που βρίσκεται και να μη χρειαζόταν να ζητήσει βοήθεια».

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην ΕΕ για να καλυφθεί η Ελλάδα χρηματοδοτικά τα επόμενα χρόνια και να στηριχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, είναι να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο και να πετύχει τους στόχους της.

Δεν μπορεί μια χώρα, μετά από τις τεράστιες θυσίες των πολιτών της το 2010, να πορεύεται με τόσο μεγάλα ελλείμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πρέπει επειγόντως να μειώσουμε τα ελλείμματα για να ελέγξουμε το δυσθεώρητο χρέος της χώρας».

Ερωτηθείς εάν εφέτος θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, πέραν των πρόσθετων 6,4 δισ. ευρώ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η διορθωτική κίνηση που κάνουμε (τα 6,4 δισ. ευρώ), σωστά εφαρμοζόμενη, θα πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι βασικότερες παρεμβάσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, είναι οι εξής:

- Εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

- Μειώσεις λειτουργικών δαπανών. Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, πέραν αυτών του 2010, προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις 7% μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως πρόκειται για διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι οριζόντιες.

- Καταργήσεις / συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων.

- Εξοικονόμηση δαπανών στον τομέα της Υγείας. Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης.

- Εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών. Όπως σημείωσε, καταρτίζεται από το αρμόδιο υπουργείο σχέδιο 5ετίας το οποίο εξορθολογίζει αυτές τις δαπάνες.

- Βελτίωση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εισφορά 3% «για την καταπολέμηση της ανεργίας» από τους δημόσιους υπαλλήλους.

- Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Το 2010, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που κάναμε, είχαμε αποτελέσματα, τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά πως συγκεντρώθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ καθαρά επιπλέον έσοδα από το μέτρο των αποδείξεων. Πρέπει να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, ανέφερε. «Δεν αρκεί να μειώνεις τις δαπάνες πρέπει να αυξήσεις και τα έσοδα»

- Βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Εξορθολογισμός της δαπάνης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το Σεπτέμβριο η πρόταση για μείωση φορολογικών συντελεστών

Οπως ανέφερε εν τω μεταξύ ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για μία ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και μία περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

«Στην αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής υπάρχει η πρόβλεψη τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση για ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα με λιγότερους και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ από τους σημερινούς και μια περαιτέρω μείωση σε αυτή που έχει ήδη γίνει για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που τώρα ξεκινάμε», συμπλήρωσε υπουργός, ενώ όπως προανήγγειλε, θα υπάρξει πρόταση και προς τα άλλα κόμματα για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα εξεταστεί σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

Διευκρινίσεις για την εισφορά αλληλεγγύης

Κατά τ' άλλα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η κλιμακωτή έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (μέχρι το 2015). Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί το μέτρο νωρίτερα, εάν τα υπόλοιπα αποδώσουν.

Σύμφωνα με όσα άνέφερε ο ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες, ενώ η νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι της τάξης του 10%.

Παράλληλα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.

Ειδικότερα αναφορικά με τα ακίνητα επιβάλλεται ειδικό τέλος (ο υπουργός μίλησε σχηματικά για ύψος 0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια ώρα αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ενώ δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία.

Οσον αφορά στην εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, ενώ θεωρείται δεδομένη η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Επιβάλλεται επιπλέον τέλος σε ορισμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

«Αναπόσπαστο κομμάτι» του Μεσοπρόθεσμου οι αποκρατικοποιήσεις

Αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου χαρακτήρισε ο ΥΠΟΙΚ το Προγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και αναφέρθηκε στη σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί πρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι σήμερα βασικοί τομείς της χώρας, όπως τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια, χρειάζονται επενδύσεις και περισσότερη αναπτυξιακή διαδικασία, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κτλ. Εκεί που χρειάζεται, το δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο σε κρίσιμες υποδομές δικτύων, διαβεβαίωσε και στη συνέχεια έδωσε διευκρινίσει για το υπό σύσταση Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απολύτως αναληθές ότι το Ταμείο θα διοικείται από ξένους, διευκρινίζοντας ότι θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο και το δ.σ του θα εκλέγεται από τη Βουλή μετά από πρόταση του ΥΠΟΙΚ. Στο Ταμείο τέλος, συμμετέχουν και δύο παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ευρωζώνης που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της χώρας.

Αντιδράσεις για το Μεσοπρόθεσμο

Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη χώρα ωστόσο για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους απαιτείται μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Ο Δ. Ρέππας για το Μεσοπρόθεσμο

Ο Δ. Ρέππας για το Μεσοπρόθεσμο

Το μεσοπρόθεσμο, είναι ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που το έχει ανάγκη η χώρα. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποτελεί τη μόνη δυνατότητα που έχει η χώρα, ώστε τα επόμενα λίγα χρόνια έως το 2015 να επανακτήσει την αξιοπιστία της, και μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, μία άλλη Ελλάδα πολιτικά ισχυρή να μπορέσει να συζητήσει και σε πολιτικό επίπεδο, πλέον, το θέμα του δημόσιου χρέους, υποστήριξε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να γίνει μόνο με δημοσιονομικούς όρους, αλλά «απαιτείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξει την Ελλάδα προς το καλύτερο και θα την οδηγήσει με πολιτικά ισχυρή θέση να επιτύχει και πολιτικές διεξόδους στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος».

Αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, συμπληρώνοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για νέο μνημόνιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1991791 .

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Έμπρακτη ομολογία αποτυχίας»

O Γ. Μιχελάκης για το Μεσοπρόθεσμο

«Είναι και έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του Μνημονίου», πρόσθεσε, γιατί -όπως υποστήριξε, «ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 66 δις ευρώ, όταν το Μνημόνιο προέβλεπε σύνολο μέτρων 30 δις ευρώ».

Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε επίσης ότι το χαρακτηρίζει αναξιόπιστο γιατί «αποτελεί συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει» και άδικο γιατί «στο μεγαλύτερο μέρος του προβλέπει οριζόντιες φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η έκτακτη εισφορά που ανακοινώθηκε πρόκειται ουσιαστικά για «κεφαλικό φόρο σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, που για την κυβέρνηση αποτελούν τα εύκολα υποζύγια».

Σε συναγερμό καλεί το ΚΚΕ το λαό για να αποκρουστούν τα νέα μέτρα που τον εξαθλιώνουν, τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται η αγανάκτηση να μετατραπεί σε λαϊκή συστράτευση, οργάνωση και αντεπίθεση «για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ».

«Κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία ρίχνουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στην άβυσσο της πτώχευσης. Εφαρμόζουν το αρχικό τους σχέδιο καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κλιμακώνουν τον πόλεμο, για να πληρώσει ο λαός την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται. Επιτίθενται με νέα αγριότητα στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, συνολικά στα δικαιώματα. Πρώτος στόχος οι νέες και οι νέοι, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Θέλουν να εκτοπισθούν ακόμα περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, να ξεπουληθεί δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις, ώστε να βρουν νέο χώρο για να εξαπλωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», υποστηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει στον ίδιο τόνο: Απ' άκρη σε άκρη πρέπει να ακουστεί σε όλη τη χώρα ότι δεν δέχεται ο λαός να πληρώνει για την κρίση και το χρέος. Καμιά υποταγή στα τρομοκρατικά διλήμματα και απειλές. Το ζήτημα είναι να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός, όπως επιδιώκουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και τα άλλα κόμματα του συστήματος».

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελούν ξεκάθαρη ομολογία μιας διπλής αποτυχίας: «Αποτυχία του πρώτου μνημονίου, το οποίο, κατά την κυβέρνηση, οδηγεί στην ανάγκη νέων μέτρων, αλλά και εκ προοιμίου παραδοχή της αποτυχίας και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αφού στο τέλος του το ύψος του δημόσιου χρέους θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από αυτό που ήταν πριν τον ερχομό της τρόικας».

Το σίγουρο είναι, εκτιμά ο Συνασπισμός, πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παγιώνει την κοινωνική χρεοκοπία και οδηγεί μαθηματικά στην τυπική οικονομική χρεοκοπία.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σφραγίζει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, με άμεσες και προφανείς συνέπειες την απουσία προοπτικής για διέξοδο από την κρίση, σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας πως η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και θα επιτείνει την ύφεση. «Οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η φοροεπιδρομή σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των πολιτών με φορολογική συνέπεια, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία», προέβλεψε ο κ. Κουβέλης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα