«Στα σκαριά» νέο σχέδιο δράσης για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Θεσμικό πλαίσιο για την άρση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων προανήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 11:50

Μιλώντας στο πρώτο Ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (BCI) ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, εφάμιλλο, όπως είπε, του σχεδίου για τη βιώσιμη οικονομία που υλοποίησε η ισπανική κυβέρνηση την τελευταία διετία.

«Θεσμικό πλαίσιο-επανάσταση» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, μέσα από την άρση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων, ετοιμάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στο πρώτο Ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (BCI) ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, εφάμιλλο, όπως είπε, του σχεδίου για τη βιώσιμη οικονομία που υλοποίησε η ισπανική κυβέρνηση την τελευταία διετία.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Mονόδρομος για τις τράπεζες η αλλαγή και η προσαρμογή

Μ. Χρυσοχοΐδης: Mονόδρομος για τις τράπεζες η αλλαγή και η προσαρμογή

Η ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους 30 μήνες με συντονισμένες πρακτικές και χωρίς εξωτερικό δανεισμό.

Τα περίπου 25 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω της κρίσης μπορούμε να τα ανακτήσουμε υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο που θα κινητοποιήσει έξι συγκεκριμένες πηγές αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας, πρόσθεσε και αυτές, όπως εξήγησε είναι: οι εξαγωγές, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ξένες επενδύσεις, η στοχευμένη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, η αύξηση της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και η μείωση της παραοικονομίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως δεν είναι ώρα για μάχες συντηρητικές, για μάχες, όπως είπε, «που βάζουν την συλλογική οικονομική προοπτική κάτω από βραχυπρόθεσμα οφέλη», ενώ ζήτησε την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου.

Τόνισε ακόμη ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν αλλαγή μοντέλου και αλλαγή συμπεριφοράς και στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να στηριχθεί με ρεαλισμό και στρατηγική η ελληνική επιχείρηση με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Σε καιρούς ευημερίας, οι ελληνικές τράπεζες δεν τόλμησαν», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο για την επιβίωση των χιλιάδων υγιών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από στήριξη την αλλαγή και την έξυπνη προσαρμογή. «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εξελίξεις να μας υπερβούν», παρατήρησε.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρέσβης κ. Luo Linguan εστίασε στα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών συνεργασιών των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι είναι εφικτό οι συναλλαγές Ελλάδας - Κίνας να φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα 8 δισ. δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα