Στα 12.000 ευρώ παραμένει το αφορολόγητο

Εκτακτη εισφορά έως 3%
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 16:15
UPD:20:12

Στα 12.000 ευρώ ετησίως παραμένει το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στα 12.000 ευρώ ετησίως παραμένει το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, μειώνεται από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο, στις 200.000 ευρώ.

Αναστέλλεται, παράλληλα, τουλάχιστον για φέτος η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Επιπλέον, η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα φυσικά πρόσωπα θα ανέρχεται σε 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.001 έως 50.000 ευρώ και 3% πάνω από τις 50.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ θα καταβάλουν εισφορά 200 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 40.00 ευρώ θα καταβάλουν 800 ευρώ ενώ όσοι έχουν εισόδημα 150.000 ευρώ θα πληρώσουν στην εφορία 4.500 ευρώ.

Συζητήθηκε ακόμη η επιβολή ειδικού ετήσιου τέλους για κατοικίες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ύψους ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο «από το πρώτο τετραγωνικό».

Επί τάπητος τέθηκε και η προώθηση νόμου για την ανά τρίμηνο ή εξάμηνο λογοδοσία στη Βουλή με έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η αναζήτηση στοιχείων για χρήματα που βγήκαν εκτός Ελλάδας από τις αρχές του 2010.

Στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ συζήτησε επιπλέον ο έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 20ετίας.

Νέες ενστάσεις

Στη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν για μια ακόμη φορά ενστάσεις. Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καρτάλη να μην έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων.

Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας τη δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.

Τη διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ερώτημα «πως αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή ούτε το πρώτο».

Η κ. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track.

«Πως αποφασίζεις, π.χ. να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με την διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους», φέρεται να ρώτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».

Η κ. Αντωνίου επανέλαβε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;»

Το Μεσοπρόσθεσμο Πρόγραμμα εισήχθη το απόγευμα προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα