«Μαλακώνει» τη στάση του το Βερολίνο

Δεν επιμένει σε συγκεκριμένο μοντέλο διάσωσης, σύμφωνα με τους FT
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 10:15
UPD:10:35

Μαλακώνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Μαλακώνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους από το Βερολίνο, η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πετύχει μια «ουσιώδη και ποσοτική» συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο βοήθειας, δεν επιμένει πλέον σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης συμφωνίας για εμπλοκή των ιδιωτών, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πλέον έτοιμο να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Γερμανική κυβερνητική πηγή υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έκβαση των συζητήσεων για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη νέα συμφωνία και όχι τόσο η μεθοδολογία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, όχι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ερωτηθείς χθες, αν η Γερμανία επιμένει στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μόνο ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια «ουσιώδη, ποσοτική» εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό σενάριο προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, ενώ το άλλο σενάριο βασίζεται στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης» και προβλέπει μια εθελοντική δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών ότι θα ανανεώνουν τα ελληνικά ομόλογα όταν λήγουν.

Οι διαφωνίες σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη καθιστούν προβληματική την υιοθέτηση του συνολικού πακέτου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου) και, έτσι, οι εταίροι έχουν μεταθέσει τη λήψη απόφασης για τη νέα βοήθεια στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα