Όλι Ρεν: Η Ελλάδα θα λάβει την πέμπτη δόση

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 13:56
UPD:17:00

«Είμαι αισιόδοξος ότι την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Και πιστεύω πως θα είμαστε επίσης σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση που εκκρεμεί, σε συμφωνία με το ΔΝΤ», δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν.

Την Κυριακή αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ η απόφαση για τη νέα τριετή συμφωνία διάσωσης θα ληφθεί στις 11 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν.

«Είμαι αισιόδοξος ότι την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Και πιστεύω πως θα είμαστε επίσης σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση που εκκρεμεί, σε συμφωνία με το ΔΝΤ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

«Στο ίδιο πλαίσιο, το Eurogroup θα συζητήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προϋποθέσεις και τους όρους για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, με την προοπτική της λήψης αποφάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου», σημειώνει ο Όλι Ρεν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τους στόχους του μνημονίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

«Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να στηρίξει τον ελληνικό πληθυσμό και το ελληνικό κράτος, αλλά η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν αποφάσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την τρέχουσα κρίση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Είναι ουσιαστικά σημαντικό οι βασικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να στηρίξουν τους στόχους και τις βασικές γραμμές αυτού του προγράμματος», συμπλήρωσε ο Αλταφάζ.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι το Βερολίνο πιέζει να αναβληθεί για το Σεπτέμβριο η συμφωνία για τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται.

Επικαλούμενο πηγή της Ε.Ε., το πρακτορείο μετέδωσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσονται υπέρ της αναβολής. «Το επιχείρημα έχει ως εξής: δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ας κερδίσουμε κι άλλο χρόνο», ανέφερε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι η θέση του Βερολίνου έχει τη στήριξη της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας κ.ά.

Ωστόσο, παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης. «Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μετάθεση», δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου.

Όπως σημείωσε, το Βερολίνο επιδιώκει πλέον μία συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο.

Διευκρίνισε σχετικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εν τω μεταξύ, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε οικονομικού φόρουμ στο Βατικανό, ανέφερε ότι «η Ελλάδα προχώρησε ήδη στην μεταρρύθμιση των συντάξεων αλλά της απομένουν ακόμη πολλές άλλες, οι οποίες είναι οπωσδήποτε δύσκολες».

Ο Ιταλός οικονομολόγος πρόσθεσε ότι «η εναλλακτική, η χρεοκοπία, θα ήταν σίγουρα χειρότερη, καταστροφική, ιδίως για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας ανεπτυγμένης χώρας».

Ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι τόνισε επίσης ότι «οι αποταμιεύσεις πολλών πολιτών, σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαφανίζονταν και το χρηματοοικονομικό σύστημα θα κατέρρεε. Σε τελική ανάλυση, είναι μια επιλογή της Ελλάδας, που δεν είναι μια φτωχή χώρα αλλά μια ανεπτυγμένη οικονομία και πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές για να υπερασπισθεί τους φτωχούς».

Επισήμανε παραλληλα ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι μια φυσιολογική χώρα». «Για το λόγο αυτό, περιμένουμε την ψήφο του κοινοβουλίου της Αθήνας. Πρέπει να πω ότι είναι κρίμα που η αντιπολίτευση κάνει αυτό το περίοδο παιχνίδι, σε ό,τι αφορά το εν λόγω σημείο, διότι στην Πορτογαλία και σε ένα κάποιο βαθμό και στην Ιρλανδία, τηρείται μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αν η Ελλάδα δεχθεί, πιστεύω ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλό να βοηθήσει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα