Αυξήθηκε για δεύτερη ημέρα η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2002 08:43

Ανοδο σημείωσε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της βιομηχανίας των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι πορμήθειες ενδέχεται να επηρεαστούν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράκ.

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,1% σε 298,9 εκατ. βαρέλια, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ινστιτούτου πετρελαίου. Οι προμήθειες μειώθηκαν σε ποσοστό 7,2% από τα τέλη του Ιουνίου.

Σημειώνεται, ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζώρτζ Μπους, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ.

Οι τιμές πετρελαίου για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 43 σεντς ή 1,5%, φθάνοντας στα 28,70 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 28,59 δολ. το βαρέλι, στις 11:45' π.μ. (ώρα Τόκυο) στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στη Ν. Υόρκη.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και μετά τη δήλωση του Τζωρτζ Μπους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7%. Φέτος, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 44%, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τις προμήθειες.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής που άρχισε το 2001. Ο Οργανισμός, στον οποίο αναλογεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, πρόκειται να συνέλθει στις 19 Σεπτεμβρίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποφασίσει στην αύξηση ή όχι, της παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα