Τη Δευτέρα οι αποφάσεις του Eurogroup

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 20:31
UPD:23:47

Τη Δευτέρα, δεύτερη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της Ελλάδας.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο του Eurogroup με τη νέα του ιδιότητα, εξέφρασε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο ότι η πιο κρίσιμη απόφαση για την καταβολή της πέμπτης δόσης θα ληφθεί στην Αθήνα, υπονοώντας την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο του Eurogroup

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι την Κυριακή δεν θα έπρεπε να αναμένεται συνολική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι πτυχή των σημερινών και αυριανών συζητήσεων θα είναι και ο τρόπος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του Eurogroup

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως τις αρχές Ιουλίου μέρος μόνο της επόμενης δόσης των δανείων των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί κατ' αρχήν προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του Eurogroup

«Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυνατότητες στην ΕΕ για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου», είπε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να υλοποιήσουν ένα νέο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Ρέιντερς περιέγραψε μια συμβιβαστική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία οι δύο οικονομικοί υποστηρικτές θα καταβάλουν το ήμισυ της δόσης αμέσως, και το υπόλοιπο αργότερα.

Spiegel: Συμβιβιαστική πρόταση Σόιμπλε

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ντ. Ρέιντερς στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ντ. Ρέιντερς στη σύνοδο του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να προτείνει συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια 90 έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δισ. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα