Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και της σύστασης ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως, πέραν του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, μεσοπρόθεσμα να πρέπει να οργανωθεί κάτι άλλο στην Ευρώπη - ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
«Αλλά αν με ρωτήσετε αν θέλω να προχωρήσω παραπέρα, θέλω να υπάρξουν ευρωομολόγα, να έχουμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό υπουργείο, ίσως έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, όπως πρότεινε ο Ζαν-Κλοντ. Αλλά δεν είναι για τις αρχές του Ιουλίου, είναι ενδεχομένως για αργότερα», σημείωσε ο κ. Ρέιντερς.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ συμφωνεί στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, «αλλά χρειαζόμαστε να έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια».
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Είπα από την αρχή, όπως και άλλοι, να δοθεί περισσότερος χρόνος, αλλά η βασική ευθύνη είναι της Ελλάδας. Μπορεί να δοθούν περισσότερα χρήματα και περισσότερος χρόνος μόνο αν υπάρχει σαφήνεια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αρα, θα δούμε εάν είναι δυνατόν να έχουμε στήριξη όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά ίσως και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι εθνική αναγκαιότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε χρεοκοπία. Είδαμε πριν από τρία χρόνια μια τέτοια χρεοκοπία σε μια αμερικανική τράπεζα, την Lehman Brothers, αλλά είδαμε επίσης και τις συνέπειές της. Αρα θα οργανώσουμε μια διαδικασία ώστε να μην έχουμε χρεοκοπία στην Ελλάδα», επισήμανε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανώσαμε χθες την πρώτη συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα το κάνουμε σε εθελοντική βάση και στη συνέχεια ζητάμε όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ. «Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, όπως πριν από μερικές εβδομάδες στην Πορτογαλία.»
Πηγή: Reuters