Ανοδική αντίδραση του Nikkei

Οι τράπεζες στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2002 10:18

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά από επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών κατά τις οποίες οι βασικοί ιαπωνικοί δείκτες υποχώρησαν κατά περίπου 10%.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σήμερα κατά 147,03 μονάδες ή 1,62% και διαμορφώθηκε στις 9.222,12 μονάδες φθάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 9.290 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 904,05 μονάδες αυξημένος κατά 1,99%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, ο αρνητικός πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων, σημείωσε σήμερα άνοδο άνω του 3%.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν η χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/05/242091.htm , καθώς και δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nihon Keizai, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Κοϊζούμι στις 20 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος της Mizuho Holdings, της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 6,57%.

Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση της Moody's που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας είναι εξαιρετικά αδύναμο για να αντέξει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση Κοϊζούμι http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/05/242014.htm .

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, καθώς, όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας είναι βραδεία.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία στο χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά από τρία τρίμηνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι επενδυτικές δαπάνες των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκαν, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002.

Την περασμένη Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωση ότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα το εγχώριο ΑΕΠ αυξήθηκε –για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα- κατά 0,5%. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα