Γ. Κωστόπουλος: Με μοχλό τις ιδιωτικοποιήσεις η ανάκτηση της αξιοπιστίας

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 12:12
UPD:12:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει πρόοδο σε αρκετούς τομείς, ωστόσο η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας απαιτεί την περαιτέρω δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την εξυγίανση της οικονομίας, με μοχλούς την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτά είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Γιάννης Σ. Κωστόπουλος κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της τράπεζας.

Ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι η αύξηση στις εξαγωγές που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και η οποία συνεχίζεται και φέτος, καθώς και οι ευνοϊκές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού κατά το τρέχον έτος, ενδεχομένως να αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

«Οι εξελίξεις αυτές θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα, συμβάλλοντας σταδιακά στην ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012», τόνισε.

Στην προσπάθεια αυτή, η συμβολή του τραπεζικού συστήματος είναι καθοριστική, ανέφερε ο πρόεδρος δ.σ. της Alpha Bank, τονίζοντας ωστόσο ότι η δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη χρηματοδότηση της οικονομίας εξαρτάται πλέον από την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η οποία είναι συνάρτηση της προόδου που σημειώνεται στη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η αντιμετώπιση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, θα επιφέρουν βελτίωση της αποδοτικότητας του τραπεζικού συστήματος και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης», είπε.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Alpha Bank, τόνισε πως μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον η τράπεζα πέτυχε να πραγματοποιήσει τους βασικούς στόχους που είχε θέσει στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσεως.

Διατήρησε επαρκή ρευστότητα, διασφάλισε την ποιότητα του ισολογισμού και την κεφαλαιακή της βάση και περιόρισε σημαντικά το κόστος λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. «Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και οι επαρκείς προβλέψεις για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου έχουν δημιουργήσει μία δυνατή οικονομική και επιχειρηματική βάση για την απρόσκοπτη λειτουργία της Τραπέζης», ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, η τράπεζα τιτλοποίησε περισσότερα δάνεια, εξέδωσε ομολογίες, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα αναχρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και έκανε επιπλέον χρήση του Προγράμματος Ενισχύσεως της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Στις 4 Ιουλίου η απόφαση για ΑΜΚ

Οι μέτοχοι της Αlpha Bank θα αποφασίσουν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 4 Ιουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση. Οι μέτοχοι ενέκριναν το σχέδιο επαναγοράς προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Η Alpha Bank προσδοκά να αντλήσει έως 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων μετοχών και 350 εκατ. ευρώ από την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα