Εκκληση Χέλμουτ Σμιτ στην ΕΕ για «δραστική» βοήθεια στην Ελλάδα

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 19:18
UPD:22/06/2011 18:29

Να βοηθήσει «δραστικά» την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

«Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε -και μάλιστα τότε ακριβώς- θα είναι πολύ σημαντικό να συμβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο κ. Σμιτ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «DIE ZEIT» που κυκλοφορεί την Τετάρτη.

Επιπλέον, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ζητεί σεβασμό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

Ο Χέλμουτ Σμιτ εκτιμά ότι «δεν έχουμε κρίση του νομίσματος ευρώ», αλλά «έχουμε μια κρίση χρέους μεμονωμένων μικρών χωρών της Ευρωζώνης». Υποστηρίζει ακόμη ότι «ακόμα και η χρεοκοπία ενός μεμονωμένου, μικρού κράτους μέλους θα είχε απλώς μια παροδική ψυχολογική επίδραση».

Ο πρώην καγκελάριος ζητά από την ΕΕ να καταρτίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο «θα πρέπει να ακολουθεί βασικούς κατευθυντήριους άξονες, όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκό εισόδημα». Σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί μια προοπτική ευημερίας στους Έλληνες πολίτες μέσα από συγκεκριμένα έργα. «Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε μια στροφή στον ενεργειακό τομέα, έτσι ώστε να μπορεί να "εξαχθεί" ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα