Τον ΚΤΕ Οικονομικών ενημέρωσε ο Ευ. Βενιζέλος

Κριτική και προτάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 10:37
UPD:16:57

Τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό του νόμο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις δυσκολίες της κατάστασης και μετέφερε τις πιέσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά το πρόσφατο Eurogroup.

Αιχμηρή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για μία ακόμη φορά η Βάσω Παπανδρέου η οποία επανέλαβε πως δεν υπάρχει ορίζοντας για τα νέα μέτρα και ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους τον χρόνο. Επίσης, η κ. Παπανδρέου πρότεινε να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή τα όποια μέτρα και συμφωνίες συνάπτει με τους δανειστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι ακούει και πάλι μόνο για φόρους, διερωτώμενος πότε θα μειωθεί το σπάταλο δημόσιο και πότε επιτέλους θα κλείσουν παρασιτικοί οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα.

Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011, έθεσε με τη σειρά του ο Ανδρέας Μακρυπίδης, τονίζοντας ότι «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η "ταφόπλακα" της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου που διερωτήθηκε «τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη».

Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στον ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους».

Την κατάργηση τέλος, του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης παρατήρησε πως «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε». «Είναι αδιανόητο», πρόσθεσε, «να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».

«Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Σοφία Γιαννακά, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών «στο πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής», επισήμανε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι «ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν».

«Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι», φέρεται να ανέφερε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου σημείωσε την πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς.

Παράλληλα, ο κ. Αλευράς αφού επισήμανε ότι «θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση», έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς «κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα», ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αμοιρίδης αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «το σωσίβιο το παίρνουμε γιατί το χρειαζόμαστε» διερωτήθηκε στη συνέχεια «μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό».

Επιπλέον, στη διάρκεια της συζήτησης η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η κ. Κατσέλη πρότεινε επίσης να ζητηθεί η συμβολή του Euro 50 Group για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.

Αναφερόμενη στην ρευστότητα στην οικονομία, η πρώην υπουργός πρότεινε την ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ άμεσα, καθώς και την προώθηση εγγειοδοτικού μηχανισμού για τις εταιρείες που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση με ευρωπαϊκή αντεγγύηση και οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, εκτιμώντας ότι προχωρά εξαιρετικά καλά η σύμβαση που είχε υπογράψει πέρυσι το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΤΕ, ζήτησε επέκταση του προγράμματος.

Οπως έγινε εξάλλου γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών διέκοψε την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΚΤΕ για μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας με αντικείμενο την οριστικοποίηση των μέτρων και των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές).

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα. Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο στις 17.00.

Το κλιμάκιο της τρόικας, που αξιολόγησε τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, εκτιμά ότι η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε υστέρηση των εσόδων κατά 3,8 δισ. ευρώ για το 2011. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος αναθεωρείται ξανά και δεν αποκλείεται μετάθεση των ελαφρύνσεων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το τελικό πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, που ενδεχομένως ανακοινωθεί σήμερα -σίγουρα μέχρι αύριο-, ενδεχομένως να περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από φέτος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές στο πακέτο των μέτρων είναι:

1. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί από τα εισοδήματα των 15.000 ευρώ και άνω, αντί των 12.000 ευρώ, που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για όσους υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, η εισφορά θα υπολογίζεται σε όλο το ποσό, χωρίς αφορολόγητο. Θα κλιμακώνεται ως εξής:

- 1% για το εισόδημα από 15.000 - 30.000 ευρώ

- 2% για εισόδημα από 30.000 - 60.000 ευρώ και

- 3% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο. Αν δηλώνουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ και εξαιρούνται από την εισφορά, θα πληρώσουν ένα ειδικό τέλος επιτηδεύματος, το ύψος του οποίου θα είναι πιθανότατα 150 ευρώ. Η εισφορά «αλληλεγγύης» θα πληρώνεται για μία πενταετία, μέχρι το 2015.

3. Επανεξετάζεται το αφορολόγητο όριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου τουλάχιστον για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.

4. Οι αποδείξεις θα διατηρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, ώστε να υποχρεώνονται όλοι να ζητούν, αλλά ενδεχομένως αυξηθεί το ποσό που θα απαιτείται και δεν θα ισχύει η επιπλέον μείωση του φόρου, για όσους συγκεντρώνουν περισσότερες.

5. Για τα ακίνητα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων. Από το ποσό αυτό και άνω, θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας, οι οποίοι όμως θα είναι κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 1%. Για περιουσία φορολογητέας αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, θα επιβάλλεται συντελεστής 0,1%, 0,3% για ακίνητα αξίας έως 600.000 ευρώ, 0,6% έως 700.000 ευρώ, 0,9% έως 800.000 ευρώ και 1% για φορολογητέα αξία άνω των 800.000 ευρώ.

5. Αποσύρεται το ειδικό τέλος επί όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είχε δρομολογήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και, εφόσον τελικά το δεχτεί η τρόικα, θα αυξηθούν οι συντελεστές απόδοσης του ΦΑΠ, ώστε να αντληθούν τα συγκεκριμένα έσοδα, από τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

6. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρόικα επιμένει στην εξίσωση του φόρου με το κίνησης, όπως είχε συμφωνηθεί, και, για να το αποφύγει, ο κ. Βενιζέλος αντιπροτείνει αύξηση του ΕΦΚ, που θα επιβαρύνει την τελική τιμή από 5 έως 10 λεπτά το λίτρο.

7. Επιβάλλονται κανονικά και ισχύουν όλες οι έκτακτες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί, όπως σε ακριβά ακίνητα, αυτοκίνητα πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Θα ισχύσουν κανονικά και ενδεχομένως ενισχυθούν μέτρα όπως:

- Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.

- Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (από το 13% στο 23%).

- Η αύξηση του ΕΦΚ στα φθηνά τσιγάρα.

- Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

- Η επιβολή εισφοράς υπέρ της ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους (3%), ενώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά και με τις περικοπές των επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αύριο (Παρασκευή) το πρωί, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα