Dexia: Ετοιμη να συμμετάσχει σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 15:20

Έτοιμος να συμμετάσχει εθελοντικά σε μια μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Έτοιμος να συμμετάσχει εθελοντικά σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Το τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Dexia, η οποία έχει έκθεση 5,4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, συμμετείχε σε συνομιλίες με τη βελγική κεντρική τράπεζα για την πιθανή συμμετοχή της σε ενδεχόμενη μετακύλιση χρέους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, στις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα συμμετείχαν επίσης η βελγική ασφαλιστική εταιρεία Ageas και η τράπεζα KBC. Οι ανωτέρω συζητήσεις αφορούσαν τη μετακύλιση για πέντε χρόνια με κουπόνι ανάλογο με ό,τι χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF). To EFSF παρέχει προς το παρόν βοήθεια στις προβληματικές χώρες της ευρωπεριφέρειας με επιτόκιο 5,8% περίπου. Το επιτόκιο για την Ελλάδα μειώθηκε το Μάρτιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία συζητούν επίσης με τράπεζές τους που έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξετάσουν αν είναι εφικτή μια συμφωνία για εθελοντική μετακύλιση χρέους.

Η ευρωζώνη ζητά από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλίσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πάντως ότι οποιαδήποτε μετακύλιση πρέπει να κριθεί εθελοντική, γιατί αλλιώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα την χαρακτηρίσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» ή ακόμα και ως χρεοκοπία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα