Απελευθερώνει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου η ΙΕΑ

Απώλειες άνω των 5 δολ. για το Brent
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 16:44
UPD:16:59

Πτώση άνω των 5 δολαρίων σημειώνει η τιμή πετρελαίου τύπου Brent, μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ ότι απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα προκειμένου να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Πτώση άνω των 5 δολαρίων σημειώνει η τιμή πετρελαίου τύπου Brent, μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα προκειμένου να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Η ανακοίνωση της ΙΕΑ έρχεται μετά την αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, κατά τη συνεδρίαση του καρτέλ στις 8 Ιουνίου, και παρά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει μονομερώς την παραγωγή.

«Οι μεγαλύτερες ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου απειλούν να υπονομεύσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει η ΙΕΑ.

Η διεθνής υπηρεσία σκοπεύει να διοχετεύσει στην αγορά 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τις επόμενες 30 ημέρες, προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας των αναταραχών στη Λιβύη. Η χώρα εξήγαγε περί τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η τιμή του Brent στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε νωρίτερα έως τα 108,10 δολάρια το βαρέλι. Στις 16:28 (ώρα Ελλάδος), υποχωρούσε κατά 5,70 δολάρια ή 5% στα 108,51 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε πτώση κατά 4,27 δολάρια ή 4,5% στα 91,14 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα