Περιορίστηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2002 18:56

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, αν και στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών οι απώλειες περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.002,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,61%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.139,39 μονάδες με απώλειες 0,92% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.536,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,46%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,24%, στις 3.383,51 μονάδες.

Οι παραπάνω δείκτες ενδοσυνεδριακά κατέγραφαν απώλειες άνω του 3% ο καθένας.

Πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που επικράτησε και σήμερα αποδίδεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών.

Τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα -τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη- καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο επιβράδυνσης, ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα νέας ύφεσης.

Αναλυτικότερα, ο τομέας των υπηρεσιών, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε τον Αύγουστο με το βραδύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο διαμορφούμενος στις 50,9 μονάδες έναντι 53,1 τον Ιούλιο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι εύλογες ανησυχίες για τις συνέπειες ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ, καθώς και οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εν όψει τη συμπλήρωσης ενός έτους από την 11η Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα