«Ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολος», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, φέροντας ως παράδειγμα μάλιστα τις ιδιωτικοποιήσεις για την υλοποίηση των οποίων, όπως είπε, χρειάζεται κάποιος χρόνος.
«Οι Έλληνες έχουν πλήρη επίγνωση του θέματος αυτού», ανέφερε η κ. Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε «αρκετά πεπεισμένη» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ απέδωσε εύσημα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, εξαίροντας τη «μεγάλη αποφασιστικότητα» των πρωθυπουργών τους να εφαρμόσουν τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί.
«Γνωρίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλη του την πολιτική επιρροή, καθώς και ολόκληρη την κυβέρνηση για να επιτύχει υπερψήφιση αυτού του πακέτου από την ολομέλεια της Βουλής», είπε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε τη σημασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή.
«Το έχω καταστήσει σαφές ότι για την σταθερότητα στην Ελλάδα, επιθυμούμε ιδιαίτερα το πακέτο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.»
Όσον αφορά στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη φάση που βρίσκονται οι συζητήσεις αυτή την στιγμή. «Το πιο σημαντικό για μας νομίζω είναι να γίνουν πρώτα αυτές οι συζητήσεις και στην συνέχεια να αναφερθούμε στα αποτελέσματα. Τότε θα φανεί τη σημαίνει "ουσιαστική" (συμμετοχή) με ακριβείς όρους», είπε.
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να σας δώσω νούμερα. Δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα νούμερα. Πρέπει να δούμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, πρέπει να δούμε το συνολικό ποσό και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το συνολικό ποσό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.»
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε πολλές συναντήσεις με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Δεν υπάρχει καμία δυσκολία», τόνισε
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που έχουμε για να ενισχυθούν οι τράπεζες και οι ισολογισμοί των τραπεζών και να διασφαλιστεί ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ισχυρές και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα όποια πιθανά προβλήματα και τις δυσκολίες».
Πηγή: Reuters