Νέο μήνυμα Βερολίνου εν όψει ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου

Σόιμπλε: Αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011 19:44
UPD:22:47

Για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε στη σταθερότητα της Ευρωζώνης η απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο και θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες εάν το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν καρποφορήσει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναμένουν από το ελληνικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα κρίσιμα μέτρα λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Εάν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή από την προβλεπόμενη, θα πρόκειται προφανώς για μια μεγάλη κατάρρευση» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα όλα θα πρέπει να έχουν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο».

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τονίζει επιπλέον ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, αφού, όπως εξηγεί, η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», σημειώνει, ενώ δηλώνει ότι αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου.

Δεν αποκλείει ευρωπαϊκή παρέμβαση στα ελληνικά επιτόκια ο Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια.

«Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5.

Le Figaro: Γαλλικό χέδιο επανεπένδυσης ελληνικών ομολόγων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμά της Le Figaro, η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας.

Όπως αναφέρει η γαλλικη εφημερίδα, βάσει της γαλλικής πρότασης, οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα.

Αυστρία: Μονόδρομος η βοήθεια προς την Ελλάδα

Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνον η βοήθεια προς την Ελλάδα, διαμήνυσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Ο Φάιμαν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θέλει να συζητά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας ή για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι, που, όπως είπε, κανείς δεν πρέπει να εύχεται. Χαρακτήρισε ακόμη «ανόητες και υποδαυλίζουσες μίσος» αιτιάσεις, όπως του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το ευρώ.

Το καλύτερο θα ήταν, πρόσθεσε, εάν η Αθήνα μπορούσε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας τις εισπράξεις φόρων, εξοφλώντας χρέη και επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητά της.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα επενδυτικές δυνατότητες διότι διαφορετικά, επισήμανε, δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο ίδιος βέβαια διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αφού, όπως είπε, δεν γνωρίζει αν ο ελληνικός πληθυσμός θα αποδεχτεί τα μέτρα λιτότητας. Σημείωσε ωστόσο πως πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να αλλαχτεί η δομή της χώρας, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνεχώς μια αναβολή μέχρι το επόμενο σενάριο καταστροφής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα