Πρόταση Ραγκούση για έκτακτη φορολόγηση δημόσιων λειτουργών

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 13:11
UPD:14:46

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και ενόψει του νέου φορολογικού νόμου, έχει «ηθική και ιστορική υποχρέωση» να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε κάθαρση.

Εκτακτη φορολόγηση όλων των δημόσιων λειτουργών που από το 1974 και μετά, κατείχαν ανώτατες θέσεις και αποκόμισαν όφελος «από το αναπτυξιακό "μπουμ" της χώρας», πρότεινε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και ενόψει του νέου φορολογικού νόμου, έχει «ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωση» να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε κάθαρση.

«Πληρώνουμε μια ανάπτυξη η οποία ήταν εύκολη ανάπτυξη τις περασμένες δεκαετίες, βασισμένη είτε στη διαρκή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος όταν ήταν η δραχμή, είτε στον υπέρογκο δανεισμό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η σημερινή γενιά και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και λέει "γιατί πληρώνω εγώ τα σπασμένα μιας ολόκληρης περιόδου"», παρατήρησε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε:

«Όσοι από το '74 και μετά, με τον έναν ή τον άλλο ρόλο, με τη μία ή την άλλη ιδιότητα, συμμετείχαν και ευνοήθηκαν από αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό μπουμ που έζησε η χώρα, πρέπει να υποστούν μια πραγματική, μια ουσιαστική, μία βαριά έκτακτη φορολόγηση της υπεραξίας που αποκόμισαν, όχι κατ’ ανάγκη με παράνομους ή παράτυπους τρόπους, αυτή καθαυτή την υπεραξία που αποκόμισαν, είτε μέσω κινητών είτε ακίνητων αξιών».

«Πρέπει δηλαδή, όλοι όσοι από το ’74 και μετά, είχαν την ευχέρεια να συμμετέχουν και να ευνοηθούν από αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας, να υποβληθούν σε μια βαριά θυσία, η οποία πιστεύω ότι αν δε συμβεί, αν δε συντελεστεί, τότε δε θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, πραγματικά να ηρεμήσει η κοινωνία, να υπάρξει μια κοινωνική γαλήνη η οποία σήμερα είναι για δύο λόγους διαταραγμένη, ο δεύτερος είναι γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση της αδικίας», εξήγησε ο υπουργός Υποδομων και διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όσους έχουν «χρηματίσει από το ’74 και μετά υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, διορισμένοι ή αιρετοί, είτε στο κεντρικό κράτος είτε στην αυτοδιοίκηση, όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα, καταλαμβάνοντας θέσεις διευθυντών ...». «Όλοι όσοι ήταν για πολλά χρόνια διευθυντές Πολεοδομιών, διευθυντές Εφοριών, όσοι ήταν διευθυντές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αποδεδειγμένα, από το σημεία και μετά που απέκτησαν τις θέσεις αυτές ευθύνης, βρέθηκαν -όχι με παράνομους τρόπους, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης (όπως επεσήμανε)- με μια σημαντική υπεραξία είτε στις καταθέσεις, είτε στα ακίνητα, πρέπει να υποστούν ένα πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο βάρος από όλους τους υπόλοιπους, ένα πραγματικό βάρος μιας έκτακτης φορολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

Ερωτηθείς τέλος, αν θα υποβάλει μία τέτοια πρόταση στα κυβερνητικά όργανα, ο υπουργός απάντησε ήδη έχουν συζητηθεί τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εμπλουτιστούν και να συμπληρωθούν μαζί με άλλες που έχουν κατατεθεί, ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα