Γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος

Υπό επεξεργασία σχέδιο Β από την ΕΕ σε περίπτωση απόρριψης του Μεσοπρόθεσμου
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 14:24
UPD:20:52

Ως «τρέλα» χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σχέδιο για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, κεντρικό στοιχείο του οποίου θα είναι η αντικατάστασή του με 30ετή ομόλογα, έχει έτοιμο η γαλλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαιώνοντας κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκια παρόμοια με αυτά που χρεώνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης και θα είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η γαλλική πρόταση, που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, προβλέπει επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους.

Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας «μηδενικού όμως τοκομεριδίου», μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το σχέδιο δεκτό και από τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας και τόνισε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να τροποποιήσει το σχέδιό του προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Σημείωσε δε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

«Καταλήξαμε» είπε, «ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τρέλα» την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης. Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.

Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με αξιολόγηση 'ΑΑΑ'. Οι όροι αυτοί αποτελούν υπόθεση εργασίας και μπορεί να αλλάξουν. Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι δυνατόν το eurogroup της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν επίσης στο πρακτορείο Reuters πως το γαλλικό σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή το EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Στόχος είναι τα νέα ομόλογα να έχουν αξιολόγηση 'ΑΑΑ', δήλωσαν οι πηγές.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις γαλλικές πρωτοβουλίες. «Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που προέρχονται από τη Γαλλία», δήλωσε ο Μάρτιν Κράιενμπαουμ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου.

Από τη γερμανική πλευρά «η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις, γίνονται προτάσεις», δήλωσε ο Κράιενμπαουμ.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank εκτίμησε πάντως ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις.

«Xρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές», είπε ο Γιόζεφ Ακερμαν, που ηγείται και της διεθνούς ένωσης τραπεζών IIF (International Institute of Finance).

Πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως ο ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στη λύση, αλλά «κανείς δεν θέλει να πετά λεφτά από το παράθυρο».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο haircut, σημείωσε πως μια περικοπή χρέους στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση. Όποιος τη ζητά, ανέφερε, δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες. «Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες: 'κι εγώ'- θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα».

Προειδοποίησε ακόμη ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά γύρω από το ύψος των ζημιών που θα προκαλούσε μια χρεοκοπία της Ελλάδας με την ενεργοποίηση των CDS. Εάν μεταδοθεί η κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες και από την κατάρρευση της Lehman Brothers κατέληξε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ τόνισε πως το Βερολίνο δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική Βουλή. «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα", είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Δεν είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούμε, ούτε ως Σχέδιο Β», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάιμπερτ συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα θα είναι «ένας μακρύς, επώδυνος δρόμος», αλλά στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα για να ξαναγίνει μία αξιόπιστη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα.

Τη διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα σε παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών, των αρχών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές, που διεξάγονται στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Eurogroup και η οποία υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έχουν κατ' αρχήν ως στόχο τον εντοπισμό της έκθεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις) στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σε αυτές τις συζητήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ αυτών και οι γαλλικές προτάσεις. Στόχος τους είναι να διασφαλίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι σε εθελοντική βάση και δεν θα προκαλεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο κ. Αλταφάζ δεν θέλησε να δεσμευτεί για συγκεκριμένα ποσά σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των ιδιωτών, ούτε και να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 3 Ιουλίου για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Σημείωσε πάντως ότι αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, μόλις εγκριθούν από την ελληνική βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός του νόμος.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» και εναλλακτική λύση στο Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη, επιλογή και δικαίωμα της ελληνικής βουλής να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια.

Παράλληλα, πηγές δήλωναν ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, για την περίπτωση που η ελληνική Βουλή απορρίψει τα μέτρα λιτότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη «τρίτη πλευρά», δήλωσαν οι πηγές. «Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα» ανέφερε η πηγή. «Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί» πρόσθεσε.

Πρόοδος στις συνομιλίες της Ρώμης

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Ενωση Τραπεζών IIF ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες της Ρώμης για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και άλλοι παράγοντες.

Βέμπερ: Να εξεταστεί η εγγύηση του συνολικού χρέους της Ελλάδας

Παρεμβαίνοντας στο ελληνικό ζήτημα, ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει την εγγύηση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, για να αποφευχθεί μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε μεγαλύτερο κόστος και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι βαθύ και χρειάζεται μακρύ χρονικό ορίζοντα, ενδεχομένως άνω των τριάντα ετών, για να λυθεί. «Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα», είπε ο κ. Βέμπερ, προσθέτοντας :«Αντίθετα, είναι ένα βαθιά ριζωμένο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο πιθανόν χρειάζεται έναν ορίζοντα μεγαλύτερο των τριάντα ετών για να λυθεί, παρά έναν τριετή έως πενταετή ορίζοντα. Τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το θέμα είναι πολύ περισσότερα από την παροχή μόνο ρευστότητας».

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι η χορήγηση εγγυήσεων θα βοηθούσε να πεισθούν οι πιστωτές της Ελλάδας να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν του ελληνικού Δημοσίου με νέα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια, δίνοντας περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βέμπερ ανέφερε: «Τελικά, η λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους πρέπει να ασχοληθεί με το υφιστάμενο, παλαιό, ποσό του χρέους και, δυστυχώς, είναι περιορισμένες οι επιλογές: Είτε μία χρεοκοπία ή μερικά «κουρέματα» είτε μία εγγύηση για το ανεξόφλητο ποσό του», προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν ποια επιλογή θέλουν, αλλά η τρέχουσα τμηματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας αναπόφευκτα οδηγούν στη δεύτερη λύση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα