Ιταλία: Μέτρα λιτότητας 40 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει η κυβέρνηση

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 14:54

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε μια σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε μια σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να μειώσει κατά περίπου 30% τις απολαβές βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο δημοσίευσε ένα προσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, βάσει του οποίου προγραμματίζεται σοβαρός περιορισμός στα αυτοκίνητα που το ιταλικό κράτος προσφέρει σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο κυβισμός τους, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κ.ε.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τρένα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία RAI, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών έχει προβλέψει τη βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει επίσης την αύξηση της φορολόγησης των εσόδων από μετοχές και μερίσματα από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα