Αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου

Γ. Παπανδρέου: Πατριωτική υποχρέωση η ψήφιση του Προγράμματος
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 20:07
UPD:23:48

Τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ, για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και για το 2010, υποχρέωση συλλογής περισσότερων αποδείξεων καθώς και κατάργηση του μπόνους, μείωση του πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας, μείωση συντάξεων του ΝΑΤ από 1.1.2011, καθώς και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εντός του Ιουλίου, είναι οι βασικές αλλαγές που επήλθαν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.

Τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ και για το 2010

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα κληθούν θα καταβάλουν τέλος ύψους 300 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010), εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σύμφωνα με προσθήκη του υπουργού Οικονομικών.

Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η προσθήκη, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έγινε προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 θα συγκεντρωθούν από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2011, δηλαδή το οικονομικό έτος 2012, το τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι 400 ή 500 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής όπου εδρεύει ο επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Περισσότερες αποδείξεις θα χρειάζονται στο εξής

Επίσης, καταργείται το «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την ποινή της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς).

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους».

Η νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζει ότι «οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011».

Μείωση πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας

Ακόμη μειώνεται το πλαφόν στα επιδόματα ανεργίας. Στη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζεται ότι «από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των 450.

Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 450 ημερησίων επιδομάτων. Από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400».

Ειδικός φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

Με τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 (αντί έως 30/12/2013, που οριζόταν πριν), με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής».

Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του εφαρμοστικού νόμου, διαπιστώνεται η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.

Από την ημερομηνία αυτή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, μεταφέρονται στο Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Γ. Παπανδρέου: Πατριωτική υποχρέωση η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Μιλώντας στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, καλώντας όλους «να κάνουν το καθήκον τους, ένα δύσκολο αλλά απόλυτα αναγκαίο καθήκον».

WWW.PRIMEMINISTER.GR

Όπως ανέφερε, η ψήφος του μεσοπρόθεσμου αποτελεί μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να ορθοποδήσει, είναι ένα αναγκαίο ενδιαμεσο στάδιο για να λειτουργήσει η χώρα, θα μας πάει από τα ελλείμματα στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαιος για στάση της: «Ξέρω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα κάνει το καθήκον της απέναντι στα παιδιά μας» ανέφερε.

Aπευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες χαρακτήρισε πατριωτική υποχρέωση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. «Δε σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά Ελλάδα» ανέφερε.

Επανέλαβε πως με την ψήφισή του εξασφαλίζουμε την πέμπτη δόση καθώς και νέο πρόγραμμα στήριξης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, χρεώνοντάς της την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε ένα υπέρογκο χρέος από τη ΝΔ, εξαιτίας της «καταστροφικής της διακυβέρνησης». «Αυτά πληρώνει σήμερα ο πολίτης» υποστήριξε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι φυγομάχησε και φυγομαχεί ακόμη.

Ευ. Βενιζέλος: Κρίσιμη η κατάσταση

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, απειλητική. Πρέπει να σώσουμε την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επισήμανε πως παλαιού τύπου κομματικές αντιπαραθέσεις βλάπτουν την οικονομία και ευχήθηκε να υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με οικειοθελώς διευρυμένη πλειοψηφία.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα είναι άδικα και σκληρά, και σημείωσε ότι «οι αγανακτισμένοι είναι δικαίως αγανακτισμένοι γιατί δεν έχουν πειστεί ότι πληρώνουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν». «Ο κόσμος θα ανακουφιστεί όταν δει ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η κριτική είναι εύκολη, η διαχείριση δύσκολη, η διαπραγμάτευση ακόμη δυσκολότερη».

«Ακούω παραδείγματα για Αργεντινή, Ουρουγουάη, Τουρκία, Ουγγαρία. Καμία χώρα απ’ αυτές, δεν μετείχε σε νομισματική ένωση επιπέδου ευρώ και επίπεδου ζωής σαν αυτήν που είχαμε στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα αυτά και την ελπίδα των παιδιών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με υπομονή βήμα-βήμα» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι στην αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύουν άλλου είδους κίνδυνοι: «Μήπως θα είναι το 1897; Γιατί φίλοι του λαού υπάρχουν πολλοί και σηκώνουν την σημαία του πατριωτισμού και της εθνικής ανεξαρτησίας. Και μετά, ποιος θα έχει την ευθύνη; Δεν είναι για παιχνίδια. Το κάθε τι πρέπει να λέγεται μετά λόγου γνώσεως».

Ενσταση αντισυνταγματικότητας από το ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Αντικρούοντας την ένσταση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το λιγότερο που οφείλει η Βουλή των Ελλήνων και όλος ο πολιτικός κόσμος στον ελληνικό λαό κάτω από τις συνθήκες που ζούμε είναι να είναι ειλικρινής, ευθύς και να μην παρασύρεται σε υποκριτική χρήση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής».

Έκανε ακόμη λόγο για «λεγκαλισμό της Αριστεράς», με σκοπό, όπως είπε, την παρέλκυση της διαδικασίας, ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, δεν είναι νομικό. Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθιά ηθικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό».

Κατηγόρησε ακόμη το ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να αποτρέψει την εμπρόθεση υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να μην λάβει η Ελλάδα την έγκριση του Eurogroup και του ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησής της «και να βρεθούμε με άδειο ταμείο - που είναι άδειο ταμείο κάθε νοικοκυριού».

«Η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης κοστίζει και κοστίζει πολύ. Κοστίζει πολιτικά. Κοστίζει θεσμικά. Κοστίζει δημοσιονομικά και κοστίζει και οικονομικά στην τσέπη κάθε πολίτη, γιατί μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, μας επιβάλλουν ασκήσεις συμμόρφωσης και πειθαρχίας και αυτά όλα επιβαρύνουν το εισόδημα, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, την κάθε επιχείρηση, το κάθε νοικοκυριό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η έλλειψη σοβαρότητας και συναίνεσης σημαίνει λιγότερα λεφτά για τον πολίτη, λιγότερες δουλειές, λιγότερη ανάπτυξη, καμία προοπτική. Πρέπει να συνέλθουμε και να σοβαρευτούμε επιτέλους».

Έθεσε ακόμη την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ως προϋπόθεση αναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

«Να η επαναδιαπραγμάτευση, είναι μπροστά μας. Μας καλούν για αναδιαπραγμάτευση. Και καλώ την αντιπολίτευση: Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί και αν το κάνουμε μαζί θα έχουμε μεγαλύτερη ισχύ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως «ετοιμάζεται Μνημόνιο ανάπτυξης», καθώς γίνεται αντιληπτό και στους εταίρους, πως η ύφεση καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος. Στο μεταξύ ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «πρέπει να έρθει στη Βουλή υπό συνθήκες ευρυτάτης συναίνεσης, αλλιώς παίζουμε εν ου παικτοίς».

«Δεν είναι το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αντισυνταγματικό είναι ό,τι συνιστά έλλειψη ευθύνης και πατριωτισμού. Εγώ λοιπόν προβάλλω ένσταση αντισυνταγματικότητας στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επαναφέροντας την πρόταση προσφυγής της κυβέρνησης σε διαδικασία υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Αντιστρέφω το ερώτημα: Όπως ακριβώς κάνατε τον Μάιο ως υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, θα το κάνετε και σήμερα; Και πώς θα το κάνετε εσείς και δεν θα το πράξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξέρει ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη και την αντιμετωπίζει προσωπικά και άμεσα;» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Καρατζαφέρης επανήλθε προκαλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να επιλέξει την διαδικασία της διευρυμένης πλειοψηφίας, ώστε να εξασφαλίσει την συναίνεση όλων όσων θα νοιώσουν πως η υπερψήφιση του μεσοπροθέσμου θα εξαρτάται πλέον από τους ίδιους. Αν απ’ την άλλη, η κυβέρνηση είναι τόσο βέβαιη για τους βουλευτές της, «βάλτε παραβάν να δούμε πόσους θα πιάσετε!» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναρωτήθηκε «αν με τους 180 θα υπερψηφίσει ο ΛΑΟΣ το μεσοπρόθεσμο, ενώ τον έχουμε καλωσορίσει σ’ αυτούς που δεν το ψηφίζουν».

«Αν συνεχίσει να αυθαδιάζει η ΝΔ, είναι επειδή δεν πάτε στους 180. Πηγαίνετε στο 180 για να δείτε ποιο ζώο τρώει καλαμπόκι» αντέτεινε ο κ. Καρατζαφέρης.

Η ΝΔ δεν στηρίζει το Μεσοπρόθεσμο για 10 λόγους

Τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής παρουσίασε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας.

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι μπροστά στα αδιέξοδά της, πλειοδοτεί εντός και εκτός Ελλάδας, για συναίνεση, και δε διστάζει να χρεώνει το έλλειμμα συναίνεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε ακόμη «λυπηρό» που και σε αυτή την κρίσιμη φάση η κυβέρνηση δρα με εκβιαστικά διλήμματα, «λεόντειες» πρακτικές και υπογράφει «με κλειστά τα μάτια», δεν λειτουργεί συνθετικά και δημιουργικά.

Ο εισηγητής της ΝΔ εξήγησε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο διότι:

- Εδράζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα: η πρόβλεψη για επιβράδυνση της ύφεσης μέσα στο 2011 είναι μη ρεαλιστική παραδοχή (σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, η ύφεση το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο - 4%.)

- Ενσωματώνει πλήθος αντιφάσεων: Καταργεί το «πόθεν έσχες» στην κατοικία, αλλά προσθέτει πλήθος επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία.

- Επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές ανακολουθίες (όπως η επιστροφή φόρου από αποδείξεις δαπανών και τα όρια αφορολόγητου)

- Περικλείει αποδεδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές επιλογές: Τα νέα, σκληρότερα, μέτρα συνιστούν εμμονή της Κυβέρνησης στη ίδια λανθασμένη συνταγή. Ενδεικτικά, το χρέος, παρά τις νέες, μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και τις αποκρατικοποιήσεις, εκτιμάται, το 2015, στο ίδιο ύψος με αυτό που προέβλεπε το Μνημόνιο πριν ένα χρόνο, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις.

- Είναι κοινωνικά άδικο: Προβλέπει, στο μεγαλύτερο μέρος του οριζόντιες, έκτακτες και μη, φανερές και κρυφές, φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν. Η κυβέρνηση προχωρά και σε μειώσεις μισθών, σε περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και σε αυξημένες εισφορές σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες.

- Είναι οικονομικά αναποτελεσματικό: Το 2011 λαμβάνονται μέτρα ύψους 21 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί, κατά 7 δισ. ευρώ και συνεπώς, τα 2/3 από τις θυσίες των πολιτών δεν πιάνουν τόπο.

- Είναι ανεπαρκές: Η αναλογία αύξηση εσόδων / περιστολή δαπανών είναι περίπου μισή - μισή, όταν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, η ορθή δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να βασίζεται, πρωτίστως, στην ουσιαστική συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.

- Είναι ατελές: δεν εμπεριέχει ρεαλιστική πρόταση αντιμετώπισης του τεράστιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί μόλις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες του ελληνικού λαού και τις αποκρατικοποιήσεις.

- Είναι αντιαναπτυξιακό: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται εφέτος, για έκτη φορά από την αρχή του 2010, στο βωμό της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας.

- Στις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχεί ο «ταμειακός πανικός», με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες και αποτιμήσεις που προκαλούν, εύλογα, ερωτηματικά και ανησυχία και αναδεικνύουν αρκετά «θολά σημεία».

Αλ. Τσίπρας: Kίνδυνος χρεοκοπίας εάν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, με αφορμή την ομιλία του στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου θέτει διλήμματα τρομοκρατίας: «Δεν μπορεί προκειμένου να τρομοκρατήσετε τους βουλευτές σας να επικαλείστε τον πατριωτισμό».

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο το χαρακτήρισε ως «κατασχετήριο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας», αλλά και «πρόσκληση σε γεύματα από οικονομικούς δολοφόνους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, έκανε λόγο για «ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» και εκτίμησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιδεινώσουν το πρόβλημα του χρέους.

Διευρυμένη πλειοψηφία και ονομαστική ζητούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασοπούλος. Κατέθεσε επίσης πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης.

«Δεν έχετε τη δύναμη και τη θέληση να τα βάλετε με το κακό σας εαυτό, γι΄ αυτό θέλουμε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο στη σημερινή δημοκρατία να λειτουργούμε με φοβικά σύνδρομα και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει πολλά βήματα από το 1974. Τότε πήγαμε με το σύνθημα "Καραμανλής ή τανκς", σήμερα με το σύνθημα "ψηφίζετε ή τανκς"».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα που δεν θέλουν να θίξουν, γι΄ αυτό και δεν έκαναν τίποτα, όπως είπε, τους «πατριώτες καρχαρίες» που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ κατέθεσε απάντηση της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών προς ομογενή βουλευτή, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, η Ελβετία από το 2005 επεδίωκε την συνεργασία με τη χώρα μας, σχετικά με το φορολογικό σύστημα και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών για να ανακοινώσει ότι θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Ελβετή ομόλογο του για να διευθετηθεί το ζήτημα και να επιταχυνθεί η διαδικασία συνεργασίας των δύο υπουργείων.

Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με τη σχετική ψηφοφορία, ενώ ο εφαρμοστικός θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα